“Putin je sebe stavio na pogrešnu stranu istorije. Ponovo je doneo rat u Evropu”: Lideri G7 optužili ruskog predsednika zbog napada na Ukrajinu

0
EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI / SPUTNIK

“Ruski predsednik Vladimir Putin ponovo je doneo rat na evropski kontinent”, saopštili su lideri G7, a prenosi Gardijan.

U zajedničkom saopštenju nakon onlajn sastanka, lideri Francuske, Nemačke, Japana, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Država, Kanade, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg oštro su osudioli “invaziju Rusije na Ukrajinu”.

“Kriza predstavlja ozbiljnu pretnju međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima”, saopštili su lideri G7, dodajući da se Putin „stavio na pogrešnu stranu istorije“.

“Osuđujemo predsednika Putina zbog njegovog doslednog odbijanja da se uključi u diplomatski proces za rešavanje pitanja koja se odnose na evropsku bezbednost, uprkos našim ponovljenim ponudama. Mi smo ujedinjeni sa partnerima – uključujući NATO, EU i njihove države članice, kao i Ukrajinu – ostajemo odlučni da uradimo ono što je neophodno za očuvanje integriteta međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima.