(Beta-AFP) – Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas reizbor francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i poželeo mu dobro zdravlje i „uspeh“ u novom mandatu, u vreme jakih tenzija u odnosima dve zemlje vezanim za Ukrajinu. 

„Iskreno Vam želim uspeh u vašem javnom delovanju, kao i dobro zdravlje“, rekao je Putin u telegramu upućenom Makronu, saopštio je Kremlj.

Francuski predsednik ponovo je izabran juče na drugi petogodišnji mandat,  pobedio je u drugom izbornom krugu kandidatkinju ekstremne desnice Marin Le Pen koja je ranije govorila da želi da razvije odnose sa Moskvom i čija stranka je uzela zajam od devet miliona evra 2017. godine od jedne ruske banke.

Makron je tokom izborne kampanje napadao svoju rivalku upravo na ovu temu, optužujući je da je pomirljiva prema Kremlju.

Odnosi između Francuske i Rusije su ze znatno zaoštrili od početka ruske vojne ofanzive u Ukrajini, 24. februara, navodi Frans pres.

Uprkos krizi tih odnosa, Makron je više puta razgovarao sa Putinom pre i posle početka sukoba, bezuspešno tražeći rešenje. 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.