“Putin će platiti ako napadne Ukrajinu. Mi ćemo im pomoći, a kaznićemo ga i na druge načine…”

0
Foto: Profimedia

“Ako Putin ponovo otpočne ofanzivu protiv Ukrajine platiće cenu”, izjavio je ambasador Danijel Frid, viši saradnik u Atlanskom Savetu.

Tenzije na granici Ukrajine sa Rusijom ponovo su u porastu.

Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba je izjavio da Rusija preti Ukrajini uništenjem i dodao da je crvena linija za Kijev državna granica.

Zapadne zemlje izražavaju zabrinutost tim povodom.

Na pitanje šta bi zapad trebalo da uradi da dovede do de-eskalacije Danijel Frid kaže: “Predsednik Bajden i njegova administracija, kao i američki saveznici, posebno nemačka kancelark Angela Merkel, jasno su stavili do znanja predsedniku Putinu da će, ako ponovo uđe u ofanzivu protiv Ukrajine ili preduzme druge agresivne akcije, platiti cenu. Sankcije koje je u četvrtak uvela Bajdenova administracija čine to upozorenje uverljivijim. SAD imaju na raspolaganju sankcije i druge opcije, uključujući sankcije nekim ruskim državnim bankama i ograničavanje sposobnosti ruskih državnih energetskih kompanija da dođu do investicionog kapitala. Vašington bi takođe mogao da uvede sankcije ruskim kompanijama koje su deo Putinove mreže oligarha”.

SAD oprezno pristupaju Rusiji držeći linije diplomatske komunikacije otvorenim dok istovremeno odgovaraju na rastuće poteze agresije.

Predsednik Bajden je u telefonskom razgovoru sa Putinom predložio sastanak sa njim.

Frid kaže da misli da je Bajdenova ponuda za sastanak bila dobra ideja. Dodaje da je Američka politika prema Putinovoj Rusiji mora da kombinuje saradnju gde je moguće, poput kontrole nuklearnog naoružanja, sa suprotstavljanjem agresiji Kremlja.

“Ako Putin izvrši vojni napad na Ukrajinu, Ukrajinci će se boriti. Mi bi trebalo da im pomognemo da dobiju oružje neophodno za tu borbu. Trebalo bi takođe da kaznimo Putina i na druge načine. A takođe trebalo bi da investiramo u bolje odnose sa Moskvom u budućnosti, u bolju Rusiju. Obratiti se samom ruskom narodu je takođe dobra ideja”.