Snimak iz Doljevca, “nedostaje dva minuta”, MUP tvrdi da se vidi da “Babić nije mogao da bude vozač”

0
Foto: Profimedia

Javno preduzeće Putevi Srbije dostavilo je Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu snimak sa nadzorne kamere na naplatnoj rampi Doljevac, a u vezi s nesrećom u kojoj je učestvovalo vozilo Koridora Srbije, u kojoj je poginula Stanika Gligorijević, ali, kako navode u niškom tužilaštvu za Insajder, na njemu nedostaje deo snimka od dva minuta bitan za postupak.

Pre oko mesec dana, pred Osnovnim sudom u Nišu počeo je glavni pretres na suđenju vozaču koridora Srbije Dejanu S, koji se tereti da je izazvao saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi Doljevac 31. januara, u kojoj je jedna osoba poginula, a petoro teže i lakše povređeno.

U trenutku nesreće u tom automobilu bio je i v.d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić.

Nakon održanog glavnog pretresa, mediji su objavili da su Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu stigli diskovi sa montiranim materijalom, dok je advokat oštećenih rekao da se iz snimaka ne može videti ono što je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a to je da Zoran Babić nije kriv.

Šta se vidi na snimku koji je dostavljen iz Puteva Srbije, da li se na njemu vidi ko je u trenutku nesreće vozio automobil, odnosno ko je neposredno posle nje izašao iz automobila Koridora Srbije sa mesta suvozača, Insajder je pitao zamenicu tužioca OJT u Nišu Jelenu Kocić.

Ona na ta pitanja nije konkretno odgovorila, ali je navela da je Tužilaštvo tražilo snimke od Puteva Srbije, kao i šta je iz tog preduzeća stiglo.

Kako je rekla u odgovorima Insajderu, prvi zahtev o dostavljanju svih snimaka sa nadzornih kamera sa naplatne rampe Doljevac i to za dan 31. januar u periodu od 8.00 do 9.00 časova, u kom se dogodila nesreća, upućen je 4. februara, ali odgovor nije stigao.

Potom je, kako dodaje Kocić, 13. februara upućena urgencija sa dodatnim zahtevom da se izdaju i snimci sa naplatne stanice koji obavljaju panoramsko snimanje, za isti vremenski period.

“Dana 13. 02. 2019. godine nakon isteka radnog vremena, lice D. J, zaposleno u JP ’Putevi Srbije’ dostavio je obrađivaču predmeta zatvoren koverat, bez propratnog akta u kojem se nalazio jedan CD sa snimcima sa nadzorne kamere na naplatnoj stanici Doljevac”, navodi se u odgovoru Insajderu.

Međutim, nakon izvršenog uvida u dostavljeni disk utvrđeno je da „na snimku panoramske kamere koja snima sa naplatne stanice Doljevac u pravcu ka Nišu nedostaje deo snimka za period od 8.30 do 8.32 časova“, a „događaj od značaja za vođenje postupka zabeležen je baš u tom periodu“.

“Obratili smo se istom preduzeću aktom od 14. 02. 2019, u kome je navedeno da je potrebno da Tužilaštvu dostavi ceo snimak za ovaj vremenski period, jer je događaj od značaja za vođenje postupka pred OJT u Nišu zabeležen baš u periodu koji na snimku nedostaje”, rekla je Kocić u odgovorima Insajderu.

Ona je dodala da je od Puteva Srbije zatraženo da obaveste Tužilaštvo o razlozima zbog kojih nedostaje deo snimka, te da izvrše provere kod nadležnih za održavanje sistema video nadzora na naplatnoj stanici „Doljevac“.

Kako se dalje navodi, u odgovoru Sektora za naplatu putarine Puteva Srbije navedeno je da je Tužilaštvu dostavljen „jedini snimak panoramske kamere kojim raspolaže za dan 31. 01. 2019. godine, sa naplatne stanice Doljevac (smer Niš-Doljevac)“, te da je reč o snimku koji je presnimljen sa originalnog hard diska koji se u tom vremenu nalazio u video rekorderu i snimao na naplatnoj stranici.

Zamenica tužioca kaže da je i preduzeće „Teliks“, koje je nadležno za održavanje video nadzora, navelo razloge koji bi mogli uticati na nepostojanje dela video zapisa.

“U dopisu ’Teliksa’ navedeno je da nepostojanje snimka na bilo kojoj od kamera može da se javi iz više razloga i to – s obzirom na to da je prema zahtevu JP Putevi Srbije uključeno snimanje po detekciji pokreta, kamera nije detektovala vozilo usled loše vidljivosti uzrokovane maglom i eventualno velikom brzinom vozila; da hard disk nije u potpunosti ispravan – ima loše sektore i samim tim preskače snimke; da digitalni video rekorder nije izvršio snimanje iz nepoznatog razloga, usled nekog trenutnog tehničkog problema, izgubljena konekcija na relaciji kamera – digitalni video rekorder ili na relaciji digitalni video – rekorder hard disk”, objasnila je Kocić.

Preduzeće „Teliks“ navelo je i da je moguće ispitati ispravnost hard diska pomoću određenih softvera, ali i da je „u slučaju testiranja hard diska mogući gubitak video zapisa sa istog“.

Iz preduzeća “Teliks” naknadno je Tužilaštvu u Nišu stiglo i obaveštenje da je izvršen pregled hard diska i da nisu nađena nikakva oštećenja podataka, a da su prekidi u snimanju video rekordera normalna stvar jer mu je uključena opcija detektora pokreta.

MUP: Na snimku se jasno vidi trenutak nezgode, Babić nije mogao biti vozač

Na snimku saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac, koji je dostavljen nadležnom tužilaštvu, jasno se vidi trenutak saobraćajne nezgode, izjavio je načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Nebojša Arsov. Na osnovu snimka je jasno i da direktor Koridora Srbije Zoran Babić nije mogao da bude vozač, dodao je on.

“Povodom informacija koje su se pojavile u medijima da na snimku saobraćajne nezgode, koja se dogodila 31. januara 2019. godine na naplatnoj stanici Doljevac ‘nedostaju dva minuta ključna za postupak’, obaveštavamo javnost da je snimak koji je dostavljen nadležnom tužilaštvu, a u koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova imalo uvid, autentičan i da se na istom jasno vidi trenutak saobraćajne nezgode, kao i trenutak kada vozač izlazi iz vozila, normalnim hodom, obilazi oko vozila i otvara suvozačeva vrata”, naveo je Arsov u pisanoj izjavi.

S obzirom na povrede koje je u nezgodi zadobio direktor Koridora Srbije Zoran Babić, istakao je Arsov, jasno je da on nije mogao da bude vozač i da sa polomljenom butnom kosti obiđe oko auta i otvori suvozačeva vrata.

“Na snimku se može videti i kako jedno lice iznose iz automobila marke ‘škoda’ i da se kasnije to lice unosi u vozilo hitne medicinske pomoći”, naveo je načelnik Uprave saobraćajne policije.