Put do pobede: Koliko glasova u kojoj državi Bajdenu ili Trampu garantuju mesto predsednika?

0
Foto: Profimedia

Beli dim iz Bele kuće biće pušten kasnije nego što je očekivano. Zbog problema sa brojanjem glasova, rezultati kasne iz saveznih država Mičigen, Viskonsin, Džordžija i Pensilvanija.

I dok je na nekim mestima, poput Pensilvanije, došlo do problema sa zbrajanjem glasova zbog toga što je prebrojavanje počelo tek kada je počeo izborni dan, u Atlanti su recimo birački odbori poslati kući zbog problema na vodovodnoj mreži.

Tako je ostalo nerešeno kako će biti raspoređeni elektorski glasovi četiri savezne države u kojima zasad Tramp ima prednost, ali je Bajden za tri od te četiri države najavio da veruje u preokret i da je optimista.

Prema trenutno potvrđenim podacima o rezultatima izbora, Bajden vodi po broju elektorskih glasova 224 prema 213.

Ukoliko, prema očekivanjima, Nevada, Arizona i Mejn pripadnu njemu, a Severna Karolina i Aljaska Trampu, rezultat će biti 245 prema 232.

U tom slučaju, Bajdenu će biti dovoljno da pobedi u bilo koje dve savezne države od spomenute četiri u kojima su rezultati neizvesni, dok je Trampu za pobedu neophodno da pobedi u tri od četiri savezne države.

U Pensilvaniji je ostalo da se obradi 2.651.000 glasova (ovaj broj će se u trenutku dok ovo čitate postepeno smanjivati). Tramp ima prednost od gotovo 700.000 glasova, ali je ostalo da se u Filadelfiji obradi 300.000 glasova dobijenih “ranim glasanjem” ili putem pušte, u koje se Bajden uzda.

U Viskonsinu je ostalo da se obradi oko 378.000 glasova, ali je prednost koju Tramp ima nešto veća od 100.000 glasova.

U Mičigenu je ostalo oko 1.860.000 neobrađenih glasova, a Tramp u ovom trenutku ima oko 310.000 glasova prednosti.

Na kraju, tu je Džordžija u kojoj je neobrađeno ostalo oko 347.000 glasova, a Tramp trenutno ima nešto manje od 120.000 glasova prednosti.

Njujork tajms je promenio svoju projekciju za Džordžiju i Bajdenu daje veće šanse.