Pušači imaju do 80 odsto veće šanse da završe u bolnici zbog koronavirusa i češće umiru od nepušača, pokazuje studija

0
Foto: Profimedia

Pušači imaju od 60% do 80% veće šanse da budu primljeni u bolnicu zbog koronavirusa, a takođe je i veća verovatnoća da će umreti od bolesti, ukazuju podaci.

Studija koja je objedinila opservacione i genetske podatke o pušenju i Covid-19 kako bi ojačala bazu dokaza, u suprotnosti je sa istraživanjem objavljenim na početku pandemije koje je ukazivalo da bi pušenje moglo pomoći u zaštiti od virusa. Ovo je kasnije povučeno nakon što je otkriveno da su neki od autora imali finansijske veze sa duvanskom industrijom, piše Gardijan.

Druge studije o tome da li je pušenje povezano sa većom verovatnoćom dobijanja ozbiljnije infekcije koronavirusa dale su nedosledne rezultate. Jedan od problema je što je većina ovih studija bila posmatračke prirode, što otežava utvrđivanje da li je pušenje uzrok povećanog rizika ili je krivo nešto drugo, na primer, da su pušači nižeg socioekonomskog statusa.

Doktorka Ešli Klift sa Univerziteta u Oksfordu i njene kolege su se oslanjali na zdravstvenu dokumentaciju lekara opšte prakse, rezultate testova na Covid-19, podatke o prijemu u bolnicu i potvrde o smrti kako bi identifikovali povezanost između pušenja i teškog oblika Covid-19 od januara do avgusta 2020. godine kod 421.469 učesnika britanske Biobank studije – kod kojih je prethodnno takođe analizirana genetika.

U poređenju sa onima koji nikada nisu pušili, sadašnji pušači imali su 80% veće šanse da budu primljeni u bolnicu i znatno je veća verovatnoća da će umreti od koronavirusa ako se zaraze.

Klift je rekla da rezultati snažno ukazuju na to da je pušenje povezano s rizikom od dobijanja težeg oblika Covid -a, i kao što pušenje utiče na rizik od srčanih oboljenja, različitih vrsta raka i svih onih drugih stanja za koja znamo da supovezana sa pušenjem, čini se da je to isto i za koronavirus.

“Tako da bi sada mogao biti dobar trenutak za ostavljenje cigareta i prestanak pušenja”.