Pupovac: “Tesla doprineo izgradnji slobode hrvatskog i srpskog naroda u Austrougarskoj. Dovoljno je velik za ceo svet…”

0
Prinstcreen/YouTube/N1

Srpsko narodno vijeće (SNV) organizovalo je komemoraciju u znak sećanja na tragičnu sudbinu 1.285 srpskih žrtava koje su stradale 25. i 26. jula 1941. kao žrtve ustaške NDH, prenosi RTS.

Tokom komemoracije, kod spomen-kosturnice u Banskom Grabovcu pokraj Petrinje, predsednik SDSS-a i SNV-a Milorad Pupovac rekao je da je u Hrvatskoj nemali broj onih koji “negiraju genocid počinjen u Drugom svetskom ratu, da je to ozbiljan problem, ali da su se okupili ne da bi iznosili optužbe, nego da bi doprineli obnavljanju vrednosti antifašizma i sećanju na sve one koji su bili žrtve fašizma”.

Pupovac je, komentarišući izjave pojedinih političara i diplomata iz Srbije i Hrvatske o Nikoli Tesli i predlogu da se nađe na hrvatskim kovanicama evra, rekao kako deo tih izjava “nije dostojan komentarisanja”, a da su pojedinci koji su izgovorili takve reči “još manje dostojni lika i dela Nikole Tesle”.

“Nikola Tesla nije delio Hrvate i Srbe, a još ih manje svađao. Nikola Tesla je jedan od onih simbola, premda nije bio političar, koji je doprineo izgradnji slobode hrvatskog i srpskog naroda u Austrougarskoj. I neka ostane to što je bio, a dovoljno je velik da ga ima i za Srbe i za Hrvate, i za Amerikance i za celi svet. Takav je Tesla, takvi su još neki drugi, značajni za Srbe i Hrvate, kao što je Ivo Andrić. Njega ne možete podeliti kao što je podeljeno nešto drugo. Njega i Teslu ne treba deliti, kao što su ponekad podeljene teritorije”, zaključio je Pupovac.