Pupinova politička karijera je bila kratka, ali zato izuzetno neuspešna: Izgubio je izbore od zidara (koji je radio na njegovom imanju)

0

Oktobra 27. 1906. godine, „Hartford Courant“, list iz glavnog grada Konektikata – inače najstarije novine u Americi koje još uvek izlaze – u rubrici „Crtice iz Norfoka“ – gde se zapisuje gotovo sve što se dešava u gradu, čak i spisak gostiju u lokalnoj gostionici za taj dan; ko je od meštana otputovao, a ko je od onih koji u gradiću imaju vikendicu doputovao; iznose se lokalne svađe i prepirke; sve što čini život jednog malog gradića u zaleđu Konektikata, tog 27. oktobra je objavio da je u grad na nekoliko dana došao Mihajlo Pupin.

***

Nedelju dana kasnije, početkom novembra održavali su se izbori za Predstavnički dom države Konektikat koji zaseda u Hartfordu.

Četvrtog novembra u novima se objavljuje izveštaj iz Norfoka.

Obe partije su održale svoje kokuse. Republikanci su imenovali kandidata za Predstavnički dom profesora M. I. Pupina i Avgustusa Kurtisa.

“Nominacija profesora Pupina nam donosi jednog of najprominentnijih građanina, nadahnutog javnim duhom ovog grada i okruga. On je svojim neverovatnim izumima postao imućan čovek i učinio je mnogo za razvoj ovog mesta, trošeći na to milion dolara. On je čovek ubeđenja i ideja i biće predstavnik odavde koji će korespondirati sa predsednikom Luterom iz Hartforda”, pisalo je u izveštaju.

I u „Njujork tajmsu“ je objavljena vest o Pupinovoj kandidaturi. Navedeno je da je Norfok generalno demokratski grad, ali da se očekuje da će Pupin da pobedi.

Izbori su održani 6. novembra.

„The Journal“ iz Meridena, Konektikat, 7. novembra pod naslovom “poražen od svog zaposlenog”, objavljuje pričicu o nesvakidašnjem rezultatu u Norfoku na izborima za člana Senata države Konektikat.

Profesor Pupin sa Univerziteta Kolumbija, pronalazač “okeanskog telefona”, izgubio je od čoveka kog je angažovao, Metjua O’Brajena, zidara, sa 15 glasova razlike.

Rezultat je bio: O’Brajen 172, Pupin 156. Drugi kandidat koji je prošao iz ovog grada je takođe bio demokrata, Voren Korbali, inače kočijaš.

Radnici u Norfoku su, pisale su novine, glasali protiv Pupina jer je, tako su govorili, dovlačio radnike iz San Franciska da rade na njegovom imanju…

***

Iz knjige “Profesor Majk: Život čoveka koji je promenio Ameriku, Srbiju i svet” koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 17. juna.

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Danilu Kišu, Borislavu Pekiću, Milošu Crnjanskom, Isidori Sekulić, Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.