Pulicerova nagrada za tinejdžerku koja je snimila ubistvo Džordža Flojda

0

(Beta-AP) – Specijalna nagrada Pulicer dodeljena je juče tinejdžerki čiji je video snimak smrti Afroamerikanca Džordža Flojda pod kolenom belog policajca pokrenuo globalni pokret protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti.

Žiri za Pulicerove nagrade, najprestižnije američke novinarske nagrade, nagradio je  18-ogodišnju Darnelu Frejžer, zbog toga što je “hrabro snimila ubistvo Džordža Flojda, u videu koji je podstakao proteste protiv policijske brutalnosti širom sveta ukazujući na presudnu ulogu građana u novinarskoj potrazi za istinom i pravdom”. 

Frejžer je imala 17 godina kada je snimila Flojdovu smrt u maju 2020. godine, kada ga je privela policija Mineapolisa.
List Star Tribjun (Star Tribune) iz Mineapolisa, dobio je Pulicerovu nagradu za kategoriju “udarne vesti” (breaking news) za pokrivanje ubistva Džordža Flojda 25. maja 2020. godine, i građanskih nemira koji su usledili u gradu.

Flojd, Afroamerikanac, umro je pošto ga je beli policajac Derek Šovin držao pritisnutog za vrat na zemlji devet minuta i 29 sekundi. Taj postupak je izazvao talas protesta prvo u Mineapolisu a zatim širom SAD.

Novinari Star Tribjuna pokrivali su izlive besa u Mineapolisu gde su demonstranti palili zgrade, uključujući policijsku stanicu. Odbor Pulicera nazvao je to izveštavanje “urgentnim, autoritativnim i nijansiranim”. Policajaca Šovin kasnije je osuđen za ubistvo.

Agencija Rojters je dobila nagradu za multimedijski projekat nazvan “Šilded” (Shielded), igra reči koja znači i policijska značka i zaštita, i pokazuje kako zakoni stari pola veka štite američke policajce od sudskg gonjenja i osuda u brojnim greškama.

Agencija Asošiejted pres dobila je dve Pulicerove nagrade za fotografiju za pokrivanje protesta o rasnoj nepravdi u SAD i posledica pandemije koronavirusa na starije u Španiji.

Glavni fotograf agencije AP u Španiji Emilio Morenati dobio je nagradu za fotografiju za dokumentovanje uticaja kovida-19. na starije. Jedna od pobedničkih slika prikazuje stariji par koji se grli i ljubi kroz plastiku.

Rad 10 fotografa AP-a dobio je nagradu za udarne vesti za izveštavanje sa protesta koji su zahvatili američke gradove posle smrti Džordža Flojda u maju 2020. godine.

Fotografi su izbegavali gumene metke i suzavac da uhvate snimke demonstranata sa pesnicama u vazduhu i ponekad nasilne sukobe sa policijom. Sa ovim osvojenim nagrdama AP je do sada osvojio 56 Pulicerovih nagrada, uključujući 34 za fotografiju.

U kategoriji lokalnog nivinarstva dvoje novinara iz Tampa Bej Tajmsa (Tampa Bay Times) nagrađeni su za niz članaka o praksi šerifa iz okruga Pasko na Floridi koji zloupotrebljava svoju moć i uznemirava osobe koje prema njemu mogu da prekrše zakon.

Druga velika tema 2020. godine, pandemija korona virusa donela je Pulicerove nagrade Njujork tajmsu u kategoriji javne službe i novinaru časopisa Atlantik Edu Jangu za opisno novinarstvo.

Odbor Pulicera takođe odaje priznanja u sedam umetničkih kategorija, i dodelio je nagradu za beletristiku Luizi Erdrih za roman “Night Watchan” o naporu da se razmeste domorodačka američka plemena tokom 1950-ih.

Kako ukazuje Frans pres, predsednička kampanja, izbori, tranzicija i događaji od 6. januara kada je izvršen upad u američki Kongres nisu među nagrađenim temama.

Današnja objava Pulicerovih nagrada odložena je od aprila zbog pandemije. Svečani ručak koji se obično organizuje ubrzo posle objave o nagradama na Univerzitetu Kolumbija odložen je do avgusta.