Pucnjava ispred Vlade Hrvatske: Ranjen policajac, napadač izvršio samoubistvo

0
Profimedia

Ispred zgrade Vlade Hrvatske jutros je ranjen policajac, dok se policija nešto kasnije oglasila i navela da se napadač ubio, objavio je zagrebački N1.

Prema izveštajima reportera televizije N1, na Markovom trgu u Zagrebu je ranjen policajac, a po njega je došla Hitna pomoć.

Oni su razgovarali sa prolaznikom na trgu koji je bio tamo u vreme kad se sve dogodilo, a on im je preneo da je policajac upucan oko 8:05 časova.

Direktor Vinkogradske bolnice Mario Zovak rekao je za N1 da je ranjeni policajac stabilno. Ima rane na u levoj ruci i po jednu sa svake strane trupa.

“Policijski službenici su na adresi Jabukovac pronašli osobu koja odgovara opisu počinitelja. Osoba je počinila samoubistvo. Utvrđuju se svi okolnosti događaja”, objavio je potom i hrvatski MUP.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković je naknadno izjavio da se još utvrđuju okolnosti i motiv jutrošnje pucnjave ispred sedišta Vlade.

Policija je saopštila da je mogući počinitelj pokušaja teškog ubistva 31-godišnjeg policajca, jedan 22-godišnji hrvatski državljanin.

Po dosadašnjim podacima, osumnjičeni nije od ranije poznat policiji.

Napadač je, po dostupnim podacima, do sedišta Vlada stigao pešice i iz automatske puške pucao na policijaca koji je obezbeđvao zgradu.

“Pred zgradom Vlade došlo je do pokušaja teškog ubistva. Počinitelj je, po svemu sudeći, počinio samoubistvo nedugo posle toga. Policija će sve ispitati: kako se to dogodilo i koji su motivi”, rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

Premijer je rekao da će se pooštriti obezbeđenje oko Markovog trga, gde su sedišta Vlade, Sabora i Ustavnog suda, dodavši da je taj trg otvoren za sve građane što stvara problem u obezbeđivanju tog prostora.

On je odbacio mogućnost odgovornosti ministra unutrašnjih poslova Davora Božinovića, koji je rekao da bi najviši stepen zaštite mogao da bude obezbeđen samo ako bi se potpuno zatvorio Markov trg.

Božinović je rekao da je nemoguće kontrolisati sve koji bi eventualno pod odećom mogli skrivati oružje, poput automatske puške iz koje je ranjen policajac.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović je izjavio da državne insitucije treba “čuvati na odgovarajući način”.

“To su državne institucije – centralne, najviše, nisu turistička destinacija. To su državne institucije i njih treba štititi na odgovarajući način i ako se na to odluče u Vladi, imaju moju podršku, čak ih i pozivam da to urade”, rekao je Milanović novinarima u svom kabinetu na Pantovčaku.

“Dosta je bilo gaženja bez odgovornosti…”: Mladić ostavio poruku pre napada ispred sedišta Vlade u Zagrebu

Mladić je neposredno pre napada na društvenim mrežama objavio kratku poruku.

U njoj je, kako je prenela agencija Hina, naveo da je “dosta bilo prevara i bezobzirnog gaženja ljudskih vrednosti bez odgovornosti”.

Agencija navodi da se uvidom u njegov profil na Fejsbuku može videti da 22-godišnji napadač nije često pisao objave na društvenim mrežama.

Pretposlednja objava je s početka 2019. u kojoj je uz svoju fotografiju napisao “turista u svojoj zemlji”.

Mladić je krajem 2018. objavio fotografiju na kojoj stoji ispred spomenika poginulim veteranima u Bogdanovcima, a na njoj je obučen u majicu s obeležjima HOS-a i navijačke grupe Bed blu bojs (Bad Blue Boys) s natpisom “Za sve one kojih nema”.

Takođe je, prenosi Hina, iste godine na Dan pobede i domovinske zahvalnosti na društvenim mrežama objavio svoju fotografiju snimljenu pre koncerta Marka Perkovića Tompsona u Glini koju je popratio citatom iz Tompsonove pesme “rasterajmo tamu da nam jutra svanu”.

Na jednoj od slika je pozirao u kamuflažnoj odori s drvenom ‘puškom’.

On je ranijih godina na društvenim mrežama objavljivao snimke pesama Marka Perkovića Tompsona, Miroslava Škore i Mate Miše Kovača, ali i snimke testiranja snajperskih pušaka.

Na jednom od snimaka testiranja snajeprske puške, kako prenosi hrvatska novinska agencija, zapisao je “da sam jedan od njih, da skidam Srbe”.

Na njegovoj naslovnoj fotografiji na Fejsbuku stoji fotografija iz filma ‘Put rata’ režisera Stevena Spielberga.

MUP je jutros saopštio da je u policajca pred zgradom Vlade na Markovom trgu pucao 22-godišnjak koji se ubio nešto kasnije na Jabukovcu, a od ranije nije bio poznat policiji.

Ranjeni policajac je zbrinut u bolnici i njegovo stanje je stabilno.

U toku je istraga koja treba da utvrdi motiv i okolnosti incidenta.