“Publika na stadionima je manje opasna od kafana što se tiče korone, ali to nije isto što i navijanje…”

0
(BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/EV)

“Kada su dozvolili da rade zatvoreni prostori ugostiteljskih objekata, dolazak na stadione je mnogo manja opasnost”, rekao je epidemiolog Radmilo Petrović.

On na taj način komentariše najave da bi Krizni štab uskoro mogao da razmatra mogućnost da se vakcinisanima i onima koji imaju negativan PCR i antigenski test odobri prisustvo sportskim i kulturnim manifestacijama, ali svakako u ograničenom broju. Tu mogućnost stidljivo je nedavno najavio i član Kriznog štaba Branisalav Tiodorović.

„Kada je Krizni štab dozvolio da rade kafane, kafići i restorani do 22 sata u zatvorenom prostoru to je mnogo opasnije nego da se na otvorenom stadionu skupe gledaoci da prate utakmicu, pogotovo ako imaju potvrdu o vakcinaciji. To je mnogo manje opasnoso nego u kafana i kafićima“, rekao je Petrovć, a prenosi portal Nova.rs.

On ističe da je reč o gledaocima, a ne navijačima.

„Ogromna je razlika između gledalaca i navijača. Gledaoci prate utakmicu, na dva metra ostojanja, veliki je stadion. Navijači se skupe na gomilu i neće da poštuju rastojanje od dva metra, oni viču, pevaju pesme. Tako se okolo širi virus. Ja sam za to da gledaoci budu na stadionu, a ne navijači. Ja sam za to da neko kontroliše.

Sa druge strane, virusolog iz Kraljeva Milanko Šekler je nešto oprezniji.

„Moj lični stav je da za otvaranje stadiona treba sačekati da se vakciniše barem 50 posto stanovništva“, kaže Šekler.