Psi i mačke ne prenose virus, ne trebaju im maske, ograničite šetnje i održavajte higijenu: Saveti za vlasnike ljubimaca

0
Foto Profimedia

Pre svega najvažnija je informacija da ljubimci za sada ne mogu preneti ovaj virus, i nisu ugroženi.

Ipak, higijenu cele porodice treba podići na najviši nivo, a to se odnosi i na vašeg ljubimca. Pse šetajte samo koliko je neophodno, a mačke koje su slobodne da izlaze treba ograničiti koliko je moguće, ili držati potpuno van kuće, savetuju iz Vetlaba.

* Ukoliko vam je potreban veterinar, pozovite telefonom odabranu ambulantu pre odlaska i zakažite posetu. Većina veterinara za sada i dalje radi normalno, ali je preporuka da idete samo ukoliko vam je hitno potrebna pomoć. Najbolje bi bilo da samo jedna osoba, idealno vlasnik, vodi životinju u ambulantu.

* Šetanje pasa ograničite na neophodno, i izbegavajte preveliku interakciju sa drugim vlasnicima i psima. Pse šetajte na povodcu, kako ne biste došli u preveliki kontakt sa drugim psima i vlasnicima koji mogu biti izvor zaraze. Zapamtite, ljubimci ne mogu preneti virus, ali ga mogu na telu prenositi kao i ostale površine na kojima se virus može zadržati.

* Ljubimcima nije potrebna zaštitna maska, nemojte im je stavljati na njušku. Nepotrebno će zakomplikovati održavanje njihove higijene, kao i vaše. Maski nema beskonačno i treba da ih čuvate za sebe. Ljubimci su bezbedni.

* Nakon šetnje, savetuje se da se držite uobičajenih higijenskih mera brisanja i čišćenja šapa i/ili krzna. Držite se sredstava namenjenih ljubimcima, kao što su šamponi, sapuni i vlažne maramice za životinje. Posle svake šetnje dezinfikujte i šape ljubimca, ali i povodac. Obavezno perite ruke potom.

* Najvažnije, ne napuštajte i ne izbacujte svoje ljubimce na ulicu! Virus COVID19 ne može se preneti sa psa na čoveka. Za sada nema dokaza da su ljubimci prenosioci.

* Ukoliko smatrate da je potrebno da dopunite zalihe hrane i higijenskih sredstava za ljubimce, učinite to. Možete doći u situaciju da morate ostajati kod kuće po nekoliko dana, pa se preporučuje da imate određene količine zaliha. Nemojte paničiti i kupiti zalihe za više meseci. Dvoljno je da kupite hrane i eventualno posipa, pelena i maramica za nedelju ili dve. Razlog nije nestašica proizvoda, već da smanjite potrebu za izlaženjem.

* Pripremite se na najgore, odnosno dogovorite brigu o ljubimcu za slučaj da se vi razbolite. Ako vam je potvrđeno da imate COVID-19, izbegavajte svaki blizak kontakt sa ljubimcem, održavajte higijenu ruku i lica pre i posle kontakta sa njima