PSG: MUP duguje objašnjenje o funkcionisanju kamera za prepoznavanje lica

0
Foto: Logo Pokreta slobodnih građana

Zbog uznemirenosti građana, kako je naveo Pokret slobodnih građana, taj pokret postavlja pitanja Ministarstvu unutrašnjih poslova u vezi sa postavljanjem kamera za prepoznavanje lica, preneo je Danas.

Prema našim saznanjima, navodi PSG, postavlja se sistem sa naprednim kamerama koji ima sistem prepoznavanja lica, odnosno identifikacije lica, pa shodno tome pojavljuju se pitanja građana, a koja su trenutno bez odgovora, navodi se u saopštenju Pokreta slobodnih građana.

Prema navodima kompanije Huavei, ovom opremom (Safe City systems) opremili su 230 gradova širom sveta. MUP je, do sada, ceo proces nabavke kamera proglasio za tajnu, tako da do sada građani o celoj proceduri, koja se implementira u njihovo ime, ne zna ništa, precizira se u saopštenju.

Kako se ističe postoji opravdana bojazan da podaci prikupljeni preko ovakvog sistema mogu biti zloupotrebljeni.

“Očekujemo od nadležnih organa da objasne ko i kako će upravljati ovim naprednim sistemom koji instalira kompanija Huavei. Takođe, zahtevamo odgovor gde će skladištiti podaci prikupljeni na ovaj način, kako će se koristiti, ko će imati pravo da pristupa isitm, koliko dugo će se čuvati i kako će uništavati prikupljeni podaci”, poručuje se u saopštenju.