Pokret slobodnih gradjana (PSG) najavio je danas da će po ulasku u Skupštinu Srbije, što očekuje da će se desiti na ovim izborima, u proceduru staviti svoj predlog zakona o lustraciji.

Namera Pokreta je da se o tom zakonu povede široka diskusija u društvu i uverenje da će jednom i stupiti na snagu jer „točak istorije ide u tom smeru i ne može se zaustaviti“.

Predsednik PSG Sergej Trifunović izjavio je na konferenciji za novinare da je uvođenje političke odgovornosti jedan od glavnih razloga njegovog ulaska u politiku, naglasivši da još ne postoji svest da su političari samo činovnici građana.

„U Srbiji nema političke odgovornosti“, rekao je Trifunović, koji je naveo da treba ukinuti poslanički imunitet, kao i da će zalaganje za to biti jedan od prvih koraka PSG u parlametnu.

Član predsedišta PSG Pavle Grbović je istakao da smo „svedoci da na našoj političkoj sceni neki ljudi parazitiraju već 30 godina i imaju više staža u pravljenu političkog gliba nego što on godina“. 

Prema njegovim rečima, lustracija nije samo pravno i političko pitanje već i generacijsko, „neminovno je da će doći do smene generacija“, i neopohodno je da se „svedu računi kako bi se krenulo u stvaranje evropske države“.

„Ovaj predlog je smo jedan od koraka da bi se napravilo plodno tlo za tako nešto“, rekao je Grbović.

Trifunović je dodao – „u vazduhu je“, pa će se i dogoditi.

Član Predsedništva PSG Radomir Djunić, zadužen za oblast pravosudja, naveo je da predlog PSG predviđa da javni funkcioner za kršenje ljudskih, građanskih i političkih prava odgovara u dužem periodu.

Ta bi provera, kako je naveo, obuhvatala period od 1976. godine, kada je naša tadašnja država usvojila odgovorajuću konvenciju Ujedinjenih nacija, naglasivši da se ne radi o osveti već sprovođenju zakona.

On je objasnio da bi se formirala komisija za lustraciju koja bi slučaj prosleđivala na odlučivanje sudu i na osnovu njegove odluke, ukoliko se utvrdi da je kršeno nečije pravo, izricala kaznu zabrane bavljenja javnom funkcijom u različitom vremenskom trajanju.

Ukoliko se utvrdi krivično delo i za to će se, kako je dodao, odgovarati.

Prema njegovim rečima, Komisiju bi činili predstavnici najviših sudskih i tužilačkih organa, istaknuti pravnici i po dva poslanika, iz većinskog i manjinskog dela sastava skupštine. 

(Beta)

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/

Komentar(1)

  1. Bobby
    15. јун 2020. 08:24

    У енглеском језику овакве небулозе се називају: "wishful thinking", а у српском се може написати много прозаичнији опис; "баби се снило, то што јој је мило".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.