PSG će tražiti zakon o lustraciji: “U Srbiji nema političke odgovornosti, moramo je uvesti”, kaže Sergej Trifunović

1
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Pokret slobodnih gradjana (PSG) najavio je danas da će po ulasku u Skupštinu Srbije, što očekuje da će se desiti na ovim izborima, u proceduru staviti svoj predlog zakona o lustraciji.

Namera Pokreta je da se o tom zakonu povede široka diskusija u društvu i uverenje da će jednom i stupiti na snagu jer “točak istorije ide u tom smeru i ne može se zaustaviti”.

Predsednik PSG Sergej Trifunović izjavio je na konferenciji za novinare da je uvođenje političke odgovornosti jedan od glavnih razloga njegovog ulaska u politiku, naglasivši da još ne postoji svest da su političari samo činovnici građana.

“U Srbiji nema političke odgovornosti”, rekao je Trifunović, koji je naveo da treba ukinuti poslanički imunitet, kao i da će zalaganje za to biti jedan od prvih koraka PSG u parlametnu.

Član predsedišta PSG Pavle Grbović je istakao da smo “svedoci da na našoj političkoj sceni neki ljudi parazitiraju već 30 godina i imaju više staža u pravljenu političkog gliba nego što on godina”. 

Prema njegovim rečima, lustracija nije samo pravno i političko pitanje već i generacijsko, “neminovno je da će doći do smene generacija”, i neopohodno je da se “svedu računi kako bi se krenulo u stvaranje evropske države”.

“Ovaj predlog je smo jedan od koraka da bi se napravilo plodno tlo za tako nešto”, rekao je Grbović.

Trifunović je dodao – “u vazduhu je”, pa će se i dogoditi.

Član Predsedništva PSG Radomir Djunić, zadužen za oblast pravosudja, naveo je da predlog PSG predviđa da javni funkcioner za kršenje ljudskih, građanskih i političkih prava odgovara u dužem periodu.

Ta bi provera, kako je naveo, obuhvatala period od 1976. godine, kada je naša tadašnja država usvojila odgovorajuću konvenciju Ujedinjenih nacija, naglasivši da se ne radi o osveti već sprovođenju zakona.

On je objasnio da bi se formirala komisija za lustraciju koja bi slučaj prosleđivala na odlučivanje sudu i na osnovu njegove odluke, ukoliko se utvrdi da je kršeno nečije pravo, izricala kaznu zabrane bavljenja javnom funkcijom u različitom vremenskom trajanju.

Ukoliko se utvrdi krivično delo i za to će se, kako je dodao, odgovarati.

Prema njegovim rečima, Komisiju bi činili predstavnici najviših sudskih i tužilačkih organa, istaknuti pravnici i po dva poslanika, iz većinskog i manjinskog dela sastava skupštine. 

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. У енглеском језику овакве небулозе се називају: “wishful thinking”, а у српском се може написати много прозаичнији опис; “баби се снило, то што јој је мило”.

Comments are closed.