Prvoslav Davinić pravosnažno oslobođen za zloupotrebu položaja

0
Printscreen/Googlemaps

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio nekadašnjeg ministra odbrane Srbije i Crne Gore (SCG) Prvoslava Davinića od optužbi da je zloupotrebio službeni položaj 2005. godine, prilikom prodaje viška naoružanja vojske SCG preduzeću iz Podgorice

Davinić i general Milun Kokanović u ovom slučaju su pravosnažno oslobodjeni i od optužbi da su zajedno zloupotrebili službeni položaj prilikom kupovine stana načelniku Generalštaba Vojske SCG Ljubiši Jokiću, prenosi N1.

Tom odlukom odbijena je žalba tužilaštva i potvrđena druga prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su Davinić i Kokanović oslobodjeni od optužbi.

Davinić je oslobođen od optužbi da je 2005. godine preduzeću „Jugoimport-mont“ iz Podgorice pribavio imovinsku korist od 1.617.686 američkih dolara, na štetu države Srbije.

Tužilaštvo je smatralo da su zbog toga sva novčana sredstva ostvarena prodajom naoružanja morala da se uplate na poseban predračun u okviru konsolidovanog računa trezora Narodne banke Srbije.

Davinić je u poslednjih desetak godina pravosnažno oslobodjen po tri optužnice za takozvanu aferu “Pancir”, zatim za stanove namenjene “Kobrama”, i stan namenjen jednom oficiru, a i dalje je u toku sudjenje u slučaju poznatom kao “satelit”.

On je dobio pravosnažnu uslovnu osudu u slučaju poznatom kao “barkasa”, povodom optužbi da je 2005. godine Crnoj Gori poklonio vojni brod barkasa vredan oko 3,6 miliona dinara, i tako prema stavu suda, oštetio budžet državne zajednice.

Daviniću je u tom slučaju odlukom Apelacionog suda u Beogradu izrečena uslovna osuda od osam meseci zatvora s rokom provere od tri godine, dok je država Srbija radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva upućena na parnicu.