Prvo, pa u Emirate: Lapidovo premijerno zvanično putovanje

0

(Beta-AP) – Novi ministar spoljnih poslova Izraela Jair Lapid otputovaće naredne nedelje u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i to će biti njegova prva poseta jednoj stranoj zemlji otkako je na funkciji prvog izraelskog diplomate.

Izrael i Emirati normalizovali su odnose prošle godine na osnovu sporazuma kome je posredovala administracija tadašnjeg predsednika SAD Donalada Trampa.

Bio je to prvi od četiri slična sporazuma s arapskim zemljama koje su se dugo izbegavale Izrael zbog sukoba sa Palestincima.

I nova Vlada Izraela i administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena (Joseph Biden) izrazile su nadu da će postići slične sporazume i sa drugim arapskim zemljama.

Kako je navelo Ministarstvo spoljnih poslova Izraela Lapid će posetiti Emirate 29. i 30. juna i tamo će inauguristi ambasadu Izraela u Abu Dabiju i konzulat u Dubaiju.

Lapid je bio mandatar za sastav nove vlade koja je položila zakletvu 13. juna. Time je okončana dugogodišnja vladavina dosadašnjeg premijera Izraela Benjamina Netanjahua.

Netanjahu je bio na čelu Vlade Izraela 12 godina uzastopno i 15 ukupno i doprineo je postizanju sporazuma sa Emiratima, Bahreinom, Sudanom i Marokom, što se smatra jednim o njegovih nekoliko velikih dostignuća.

Mnogi Izraelci posetili su Emirate otkako je sporazum potpisan.