(Beta-AFP) – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izrazio je danas nadu da će se Francuska „što pre otarasiti predsednika Emanuela Makrona“, dok su sve veće tenzije između dve zemlje zbog brojnih pitanja.

„Makron je problem za Francusku. Sa Makronom, Francuska prolazi kroz veoma opasan period. Nadam se da će se Francuska što pre otarasiti Makrona“, izjavio je novinarima u Istanbulu Erdogan.

Odnosi Turske i Francuske se od prošle godine pogoršavaju zbog neslaganja oko Sirije, Libije, istočnog Mediterana i nedavnog sukoba Azerbejdžana i Jermenije u Nagorno-Karabahu.

Do eskalacije tenzija je došlo u oktobru kada je Erdogan doveo u pitanje mentalno zdravlje Makrona, optužujući ga da vodi kampanju mržnje protiv islama jer je francuski predsednik branio pravo na objavljivanje karikatura Muhameda i održao govor protiv islamističkog separatizma u Francuskoj.

Erdogan je danas izjavio da je Francuska, koja sa SAD i Rusijom kopredsedava grupom Minsk, zaduženom za rešavanje sukoba Azerbejdžana i Jermenije, „izgubila posredničku ulogu“ nakon što su francuski Senat i Skupština usvojili rezolucije u pravcu priznavanja Nagorno-Karabaha.

„Moj dragi prijatelj Alijev (azerbejdžanski predsednik Ilham Alijev) savetovao je Francuze da ako toliko vole Jermene, onda im moraju dati Marsej. I ja im isto savetujem“, rekao je Erdogan.

Makron je u septembru rekao da „turski narod, koji je veliki narod, zaslužuje nešto drugo“, a vlasti u Ankari su u tome videli pokušaj da se narod podstakne na pobunu protiv turskog predsednika.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.