“Prvih posleratnih godina jedan je od urednika dolazio u Radio Beograd sa šmajserom…”

1
Foto Profimedia

Da se vratimo na Daviča. Srbija nije bila samo buna, nego i “pesma među narodima”. Njena kultura je bila čudesna i jedinstvena, od kada su mezolitski i neolitski ljudi prošli kroz Gvozdena vrata (Đerdap).

Nedeljnik u novom broju od četvrtka 25. februara donosi novi nastavak feljtona Predraga J. Markovića “U čemu smo prvi i jedinstveni u svetskoj istoriji“. Ovog puta tema je kultura.

Donosimo i kratki izvod iz novog nastavka feljtona.

Jer slušamo ploče i sviramo rok

Prvih posleratnih godina je jedan od urednika dolazio u Radio Beograd sa šmajserom. Naročito je motrio da ne bude suviše džez improvizacija i prebrzog, dekadentnog ritma. Darka Kraljića je milicija hapsila kada ode po ploče u američki kulturni centar. Nekoliko godina kasnije, kao urednik emisije “Imate li 30 minuta vremena” Radio Novog Sada, redovno je išao preko da kupuje američke i ostale zapadne ploče. Naši pevači su prepevavali najveće američke hitove, posebno Đorđe Marjanović i Miki Jevremović. Otuda njihova ogromna popularnost u SSSR-u gde je jedini rok mogao da se čuje sa rendgenskih snimaka, tajno korišćenih umesto ploča. Opet “Zapad na Istoku”.

CEO TEKST ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 25. FEBRUARA – SPECIJAL POSVEĆEN ODLASKU ĐORĐA BALAŠEVIĆA

DIGITALNO IZDANJE ČITAJTE NA NSTORE.RS

1 KOMENTAR

  1. Pročitao sam tekst u štampanom izdanju. Po mom skromnom mišljenju jedan od najboljih tekstova g. Predraga J. Markovića u Nedeljniku. Puna podrška za ovaj feljton, već se vide obrisi sjajne knjige.

Comments are closed.