Prvi ,,World Vranac Day,, održaće se u Skoplju 5. oktobra

  0

  Prvi ,,Svetski dan Vranca,, biće održan u Skoplju 5. oktobra 2019. godine u organizaciji asocijacije ,,Vina iz Makedonije,, a u saradnji sa ostalim proizvođačima Vranca iz regiona.

  Cilj ovogodišnjeg susreta je predstavljanje ove sorte koja je ponos Balkana i time zaslužuje promociju i pozicioniranje regiona na svetskoj vinskoj mapi. Ovaj događaj je od izuzetnog značaja za vinsku industriju u regionu i ima za cilj da poveća volumen prodaje sortnih vina Vranca na međunarodnim tržištima.

  Koliko je događaj vredan pažnje potvrđuje i dolazak nekoliko Master of Wine stručnjaka i vinskih novinara iz sveta kao što su: Caroline Guilby, Peter McCombie, Darrel Joseph.

  ,,Svetski dan Vranca,, treba da bude rame uz rame sa drugim međunarodnim danima kada se slave ostale  sorte širom sveta. Trend obeležavanja određene sorte u poslednjoj deceniji pokazao se višestruko korisnim, naročito zbog pozicioniranja na međunarodnom tržištu kao i povećane prodaje „proslavljenog“ vina. Ova manifestacija povećaće prepoznatljivost vinskog regiona i otvoriti vrata za ostale sorte vina. S druge strane doćiće do ubrzanog razvoja vinogradarstva i proizvodnje vina u pravcu eksponencijalnog rasta kvaliteta vina kao i razvoja organske proizvodnje,, izjavila je Elena Mladenovka- Jelenković izvršni direktor ,,Wines of Macedonia,,.

  Vranac je sorta koja potiče iz Crne Gore i kao balkanska sorta širi se i uzgaja u celom regionu, ali svoj drugi dom pronašla je u Makedoniji koja poseduje najviše Vranca u regionu – 9.000 hektara. Vina koja sadrže Vranac su izrazito voćna u kome dominiraju arome kupine, tamne zrele šljive i note slatkih začina i kupaži vina daje strukturu, odnosno moćnost i punoću kao i afinitet za dalje zrenje.

  Evididentan je uspeh Vranca u poslednjih nekoliko godina na međunarodnim vinskim takmičenjima, ali nažalost ova sorta još nije dovoljno poznata u širem vinskom svetu.

  ,,Moramo zajednički da radimo na promociji ove sorte koja je zapravo perjanica regiona. Ideja je da skrenemo pažnju na region i potencijal koji ima. Očekujemo da će se sledeće godine ovaj dan obeležavati u drugim Balkanskim zemljama i nakon toga da zajednički organizujemo promocije u svetskim prestonicama kako bi vinska stručna javnost i krajni konzumenti imali priliku da se upoznaju sa našim vinima. Paralelno ćemo utvrditi prednosti koje ima ceo region kao i zajedničke nastupe na određenim sajmovima i degustacije ističe Elena.

  Wines of Macedonia je organizacija koja postoji od 2010. godine i intenzivno radi na projektima internacionalnih promocijama makedonskih vina, ali i vina regiona. WOM je inicijator formiranja Balkanske vinske mreže koja je kreirana 2019. godine i koja će 4-tog oktobra u Skoplju postaviti i objaviti svoje ciljeve i planove za razvoj vinarstva i vinogradarstva u regionu.