Prvi tajkun Srbije bio je kapetan Miša Anastasijević, ortak kneza Miloša… Da li se nešto promenilo? – Velika istorijsko-ekonomska analiza u novom Nedeljniku

0
Wikimedia Commons

Knez Miloš je 29. jula 1833. imenovao ortaka Mišu Anastasijevića „dunavskim kapetanom” i dozvolio mu arbitražu, nadzor i održavanje trgovine na Dunavu od Golupca do ušća Timoka. A 1835. godine Anastasijević je Milošu predložio, a ovaj prihvatio, da vladi u Vlaškoj daju zajam od 300.000 dukata i da kao “kolateral” uzmu državnu zemlju od koje bi godišnje imali dobit od 45.000 dukata i s tim kapitalom dalje kupovali zemlju po Vlaškoj. Pored ovog posla Miloš se 1836. godine u ortakluku s Anastasijevićem upustio i u trgovinu solju u Vlaškoj. Uz Miloševu saglasnost i interes, i sa činom kapetana, Miša Anastasijević postao je poslovni čovek koji je u potpunosti kontrolisao najunosniju trgovinu Dunavom – izvoz stoke u Austriju i uvoz soli iz Vlaške. Godinu dana pre nego što je knez napustio Srbiju, Anastasijević je 1838. godine izravnao račune s Obrenovićem.

Nije to jedina sličnost današnje i Srbije iz 19. i prvih decenija 20. veka. Zanimljive i poučne paralele mogu se povući i u još nekim oblastima: uticaj države na razvoj pojedinih privrednih oblasti, izgradnja i finansiranje infrastrukture, industrijalizacija, privlačenje stranog kapitala, davanje koncesija, blagotvorni uticaj liberalizacije na ekonomski rast odnosno maligni uticaj zatvorenog društva na privrednu stagnaciju.

Kapetan Miša Anastasijević bio je među prvim izdancima nove biznis klase nastale posle Prvog srpskog ustanka koja je podsticala (naravno, uslovno rečeno) privredni polet. Poslovni ljudi (najpre trgovci – Trkići, Čarkadžići, Bajići, Milovanovići, Naumovići, Hadži-Toma i Milutinovići) postojali su u Šapcu, Sremskoj Mitrovici, Zemunu i Beogradu i pre 1804. godine. Ali u drugoj polovini 19. veka i naročito od sticanja nezavisnosti (1878. godine) u zaostaloj ruralnoj Srbiji počinju da se razvijaju privredne aktivnosti, najpre trgovina a zatim i pojedine industrije. Tako se formira mali ali (za ondašnje prilike) vrlo bogat sloj poslovnih ljudi, koji će presudno uticati na društveno-ekonomski razvoj države.

Velika istorijsko-ekonomska analiza Miše Brkića objavljena je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 20. maja

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana novog broja Nedeljnika