“Prvi susret Vučića i Kurtija moguć za nekoliko nedelja”: Lajčak o “normalizaciji odnosa”

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izrazio je očekivanje da bi do prvog susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih institucija u Prištini Aljbina Kurtija (Albin) moglo doći za nekoliko nedelja a da je postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa moguće u roku od nekolio meseci ako za to postoji politilka volja lidera.

“Mislim da možemo očekivati prvi susret dovoljno brzo, bez nepotrebnog odlaganja”, rekao je Lajčak za Radio slobodna Evropa (RSE) dodajući da su mu i Kurti i Vučić rekli da su spremni da dođu u Brisel i da nastave dijalog.

Lajčak je rekao da ima “dovoljno vremena za jedan ozbiljan posao” jer mu je  Evropski savet prošlog petka obnovio mandat za 17 meseci, do kraja avgusta 2022, ali i dodao da bi sporazum mogao biti postignuit i ranije.

“Ttehnički (postizanje sporazuma o normalizaciji) jeste izvodljivo u nekoliko meseci, međutim, nisam ja taj koji to odlučuje. O brzini procesa odlučuju dve strane: Srbija i Kosovo”, dodao je.

Upitan koja će pitanja biti rešena sveobuhvatnim, pravno obabezujućim sporazumom o normalizaicji odnosa Lajčak je rekao da je “to sve bilo dogovoreno prošle godine između predsednika Vučića i premijera Hotija, uz posredovanje EU”.

“Jedna i druga strana su tačno znale o čemu se pregovara, koliko ima koraka koji vode prema sveobuhvatnom sporazumu. Mi sada treba da čujemo od nove administracije na Kosovu u kojoj se meri identifikovala sa tim sporazumom ili sa tim planom, sa tim programom, da li ima neke nove predloge ili nove elemente, na šta oni naravno imaju pravo. Jer ustvari nije EU ta koja odlučuje o tome šta će biti rezultat. To su Beograd i Priština koji se dogovaraju o tome, mi smo tu da pomognemo”, rekao je Lajčak.

Na pitanje o Zajednici  srpskih opština (ZSO) Lajčak je rekao da u međunarodnom pravu postoji princip “pacta sunt servanda” što znači da ono što je bilo dogovoreno treba da se ostvari.

“I to je to…. To je bilo dogovoreno odavno, pre mog dolaska, 2013. i 2015, znači, ne možemo da se pravimo kao da to ne postoji. Očekujem pregovore kako da se to ostvari”, rekao je.

Lajčak je rekao da nije promenio stav prema ideji o razmeni teritorija dodajući da “promena granica na etničkom osnovu nije koncept 21. veka, nije koncept na kojem je izgrađena EU”.

“Ja sam lično ubeđen da bi promena granica značila otvaranje Pandorine kutije, što bi bilo jako opasno, ali isto bi značilo da je EUa na neki način odustala od ambicije da privuče region Zapadnog Balkana u svoje redove na taj način da gradimo evropske standarde, evropsku kulturu, a onda bismo išli u nekom drugom pravcu, jako opasnom pravcu. Dok sam ja na tom poslu, ja ću se truditi, zalagati i garantovati da su sva rešenja evropska rešenja i približavaju Srbiju i Kosovo Evropskoj uniji, a ne suprotno”, rekao je.

Na pitanje o ulozi SAD u dijalogu Lajčak je naglasio da američka administracija u potpunosti  podržava proces koji vodi Evropska unija, podržava proces proširenja, dijalog i njegovu misiju. “I to neće biti samo pasivno. Oni to rade i aktivno, u komunikaciji sa partnerima”, dodao je.