Prvi sastanak Vučića i patrijarha: “Da će nam biti lako – svakako neće”; “Kada država i crkva streme istom cilju, Srbija bude prva…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas sa novoizabranim patrijarhom srpskim Porfirijem. Ovo je prvi zvanični sastanak predsednika i novog srpskog patrijarha, sa kojim se Vučić susreo u Patrijaršiji, nakon samog ustoličenja.

“Govorim prvi zato što se zna čija reč dolazi na kraju”, počeo je obraćanje Vučić nakon sastanka.

Kaže da je obavestio patrijarha o situaciji na Kosovu. Razgovarali su kako da se čuva mir i stabilnost, kao i kako da se pomogne narodu na Kosovu, kao i kako ekonomski da im pomognemo.

“Mislim da po tom pitanju postoji razumevanje. Ja sam zahvalan što je imao strpljenja da sačuva”, objašnjava Vučić, preneo je B92.

Dodaje i da se razgovaralo o položaju našeg naroda i crkve u regionu.

“Država onoliko koliko pomaže i drugim verskim zajednicima, još više i snažnije, obnovu hramova i svetinja svuda gde deluje SPC, kako u zemlji, tako u rasejanju, posebno u okruženju gde su hramovi ugroženi ratom”, objašnjava predsednik naglašavajući da je dijalog ključan.

“Kada država i crkva streme istom cilju, kada postave zajedničke ciljeve i zajedno rade i bore se – Srbija bude prva u Evropi”, kaže predsednik.

Patrijarh: “Da će nam biti lako- svakako neće”

Potom je govorio patrijarh.

“Uvažena gospodo, ja sam se danas zahvalio gospodinu predsedniku na njegovom prisustvu na mom ustoličenju i na rečima koje mi je uputio”, kaže na početku patrijarh Porfirije.

Navodi da je naglasio predsedniku da nije političar, ne zbog toga što nema afiniteta, nego zato što misli da je crkva saborni organizam koji, ma koliko bilo teško ili nemoguće, ima cilj da sabira, da gradi mostove, da otuplljuje oštrice, da prevazilazi polarizaciju.

“A pre svega da propoveda smisao postojanja svakog pojedinca”, dodaje patrijarh.

“Sve što nam predstoji nije lako, nije nešto čemu možemo da se radujemo ako znate američku poziciju. Ne krivicom današnje vlade, čak ni današnjeg predsednika, ali ta situacija za nas je teška,. Najveće evropske sile dele stavove nove američke administracije i razume se da ćemo biti pod pristiskom”, kaže Vučić o stavu američkih vlasti.

Kaže da će njihovo prisusvo na Zapadnom Balkanu biti dominantnije, a na nama je da sačuvamo mir.

“Dijalog da nastavimo pod okriljem EU. Da će nam biti lako- svakako neće. Ako oni misle da ćemo se lako odreći onoga što mi mislimo da je naše – prevarili su se”, kaže Vučić.

Sastanak je počeo u 14.30, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike. Sastanku je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.