Ruski predsednik Vladimir Putin je na susretu sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom izrazio spremnost Rusije da „podrži pozitivne tendencije“ na Korejskom poluostrvu. Severnokorejski lider Kim Džong Un pozdravio je „veoma značajne“ razgovore koje je u Vladivostoku imao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Dvojica lidera sastala su se na ruskom Dalekom istoku u Vladivostoku na svom prvom samitu. Razgovor je trajao tri i po sata, piše CNN.

„Upravo smo imali veoma značajnu razmenu mišljenja o pitanjima od zajedničkog interesa“, rekao je Kim nakon sastanka.

Uoči sastanka, ruski predsednik je izrazio spremnost da Rusija „podrži pozitivne tendencije“ na Korejskom poluostrvu.

„Siguran sam da će nam vaša današnja poseta Rusiji pomoći da bolje razumemo kako možemo da rešimo situaciju na Korejskom poluostrvu, i šta Rusija može da uradi da podrži aktuelna pozitivna nastojanja“, rekao je Putin na početku samita sa Kimom u Vladivostoku.

On je rekao da na bilateralnom planu ima dosta doga da se uradi da bi se razvili ekonomski odnosi dve zemlje. 

Ruski predsednik je dodao da podržava napore severnokorejskog lidera da normalizuje odnose Severne Koreje i SAD. 

Kim Džong Un je izjavio da želi da razvije „istorijske“ veze sa Rusijom, u cilju jednog „stabilnijeg i solidnijeg odnosa“. 

„Mislim da će ovaj sastanak biti vrlo koristan za razvoj istorijskih veza dve zemlje, koje imaju dugogodišnje prijateljstvo, u cilju stabilnijeg i solidnijeg odnosa“, rekao je Kim. 

On je izrazio očekivanje da će po pitanju situacije na Korejskom poluostrvu imati „konstruktivan dijalog“ sa Putinom kome je čestitao na „izgradnji snažne Rusije“.

Severnokorejski vođa Kim Džong Un stigao je juče vozom u Vladivostok, na ruskom Dalekom istoku, na prvi samit sa Vladimirom Putinom.

Brojni analitičari i poznavaoci svetskih prilika porede, međutim, ovaj susret sa sastankom Kima i američkog predsednika Donalda Trampa.

Mnogi smatraju da dolazak Kim Džon Una na razgovore s Putinom o nuklearnom razoružanju govori samo jedno — da on nije postigao dogovor s Donaldom Trampom i da su rezultati razgovora koje je sa njim već dvaput imao očigledno za Kima razočaranje.

Rusija sada ima šansu da pokaže da može bolje da vodi pregovore i da može biti optimalniji garant mira i odsustva nuklearnog oružja na Korejskom poluostrvu, nego SAD na čelu sa Trampom.

Komentar(1)

  1. Atomaska saradnja
    25. aprila 2019. 15:21

    Rusija i SAD sarađuju u svim važnijim stvarima , jer su njihove političke elite svesne da i jedni i drugi imaju više hiiljada atomskih bombi, koji mogu uništiti ljudski rod !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.