Japanski car Akihito odreći će se Prestola hrizantema na svečanosti nabijenoj tradicijom u carskoj palati u Tokiju, što će biti prva abdikacija japanskog cara za poslednjih 200 godina.

Posle 30 godina vladavine, car Akihito (85) povlači se s trona 30. aprila. On će obučen u tradicionalno svečano odelo, objaviti povlačenje svojim precima. Biće to prva abdikacija otkako se 1817. car Kokaku odrekao trona.

Sama svečanost trajaće jedva deset minuta. Počeće tačno u 17 sati tj. u 10 sati po srednjoevropskom vremenu u najelegantnijoj dvorani carske palate, takozvanoj Sobi borova.

Akihito će se odreći carskih regalija, drevnog mača i dragulja, ključnih dokaza carske vlasti, koje će u prostoriju uneti u kutijama. Treći dokaz carske vlasti, sveto ogledalo, nikada ne napušta svoje mesto u svetilištu u palati.

U dvorani se očekuje oko tristotine zvanica, članova svetskih kraljevskih porodica, japanske vlade i parlamenta, sudija.

Pre nego što se Akihito poslednji put obrati podanicima, kratak govor održaće premijer Šinzo Abe.

Akihito će tehnički ostati car dok sat ne otkuca ponoć. Tron tada automatski preuzima njegov sin Naruhito i počinje novo doba, nazvano „Reiwa“ („predivna harmonija“).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.