Zahvaljujući primeni savremene tehnologije, posetioci izložbe „Kračun“ koja će sutra biti otvorena u Galeriji Matice srpske, imaće priliku da interaktivno iskuse barokno slikarstvo XVIII veka. Do sada neviđena, jedinstvena 3D postavka dva ikonostasa jednog od najznačajnijih srpskih baroknih slikara, Teodora Kračuna biće deo izložbe i moći će da se pogleda do kraja februara 2020. godine, zahvaljujući podršci i donaciji Vojvođanske banke.

„Ponosni smo na kontinuiranu saradnju sa Galerijom Matice srpske, a posebno na ovaj jedinstveni projekat koji prvi put na inovativan i multimedijalan način predstavlja javnosti najreprezentativniji deo bogatog slikarskog opusa Teodora Kračuna – ikonostase Saborne crkve iz Sremskih Karlovaca i crkve iz Sremske Mitrovice. Uvek ćemo podržavati upotrebu moderne tehnologije u cilju prezentacije i čuvanja neprocenjivih kulturnih dobara i negovanja domaće baštine. Ovim projektom održavamo znamenitosti živim i dostupnim za širu društvenu zajednicu što je najveća vrednost ovakvih projekata“, izjavila je Milena Mićanović, direktorka marketinga i PR-a Vojvođanske banke.

Foto: Vojvođanska banka

„Izložbom Kračun Galerija Matice srpske predstavlja likovno stvaralaštvo jednog od najvećih srpskih slikara XVIII veka, Teodora Kračuna, kroz izbor njegovih najznačajnijih dela iz muzejskih kolekcija i iz Srpske pravoslavne crkve. Posebnu vrednost izložbe predstavljaju i dve celine zasnovane na naučno-istraživačkom radu, koje donose priču o konzervatorsko-restauratorskim ispitivanjima i postupcima na Kračunovim ikonama, kao i upotrebu savremenih tehnologija u prezentovanju njegovog slikarskog rada. Ovo je jedinstvena prilika da se javnosti, nakon skoro pola veka od prethodno organizovane izložbe posvećene Kračunu, predstave najreprezentativnija dela ovog velikana srpskog baroknog slikarstva“, izjavila je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske.

Preko 60 eksponata iz muzejskih kolekcija i Srpske pravoslavne crkve deo je izložbe „Kračun“. Ikonostasi koji su predstavljeni u novom digitalnom formatu nalaze se u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima i u crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici i predstavljaju njegova najzrelija umetnička ostvarenja.
Koncept izložbe zasnovan je na istraživačkom radu prof. dr Miroslava Timotijevića i njegovom proučavanju Kračunovog života i umetničkog stvaralaštva, a autor je dr Vladimir Simić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu. Ljubitelji umetnosti će izložbu moći da pogledaju u Galeriji Matice srpske u periodu od 19. oktobra 2019. do 23. februara. 2020.

Foto: Vojvođanska banka

Priređena u okviru stalne postavke srpske umetnosti XVIII veka, izložba u Galeriji Matice srpske otkriva umetnika Teodora Kračuna na nov način i približava njegov život i delo savremenom posmatraču. Od prethodne velike izložbe posvećene stvaralaštvu ovog slikara prošlo je gotovo pola veka. Njegova dela danas se nalaze u brojnim crkvama, manastirima i crkvenim riznicama, kao što su ikonostasi i celivajuće ikone u Sabornoj crkvi Svetog Nikole u Sremskim Karlovcima, crkvi Rođenja Bogorodice u Sremskoj Kamenici, crkvi Svetog arhiđakona Stefana u Sremskoj Mitrovici, crkvi Svetog Georgija u Somboru, u crkvama manastira Beočina, Novog Hopova, Jaska, parohijskim crkvama u Neštinu, Suseku, Starom Slankamenu, i u Riznici Eparhije sremske u Sremskim Karlovcima. Takođe, znatan broj Kračunovih dela nalazi se u muzejskim kolekcijama.

Foto: Vojvođanska banka

U cilju stvaranja interaktivnih ikonostasa korišćene su savremene tehnologije za 3D rekonstrukciju i 3D virtuelnu prezentaciju objekata arhitektonskog i kulturnog nasleđa. Realistična 3D prezentacija pruža inovativan način prikaza ikonostasa kao monumentalnog elementa sa svojom raskošnom drvorezbarskom dekoracijom, ali i kao celine sastavljene od pojedinačnih umetničkih dela. Kako bi se posetiocima omogućilo sagledavanje ikonostasa iz različitih uglova, kroz više slojeva sa mnoštvom detalja, kreirana su dva tipa virtuelne prezentacije. Interaktivna prezentacija ikonostasa koja omogućava detaljniji prikaz pojedinačnih ikona uz prateće informacije o delu predstavljena je uz pomoć tačskrin (touchscreen) ekrana. Uz pomoć tableta dostupna je i aplikacija virtuelne starnosti (augmented reality) koja omogućava vizuelizaciju 3D modela ikonostasa u proširenoj realnosti.

Ovaj multimedijalni segment izložbe realizovan je u saradnji sa Katedrom za animaciju u inženjerstvu i Centrom za digitalni dizajn Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, zahvaljujući Vojvođanskoj banci i uz blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog gospodina Vasilija.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.