Prvi put u javnosti nepoznate slike oslobođenja Zagreba ’45. – Istorijska ekskluziva u novom Nedeljniku

1
Fotografije Branka Savića, zahvaljujući Muzeju Jugoslavije

Osmog maja 1945, pre ravno 75 godina, Zagreb, glavni grad marionetske Nezavisne Države Hrvatske, oslobođen je od nacista i ustaša.

Poglavnik Ante Pavelić pobegao je pacovskim kanalima 6. maja, a za njim su kroz Zagreb išle u neredu ustaše, domobrani, jedinice Vermahta i SS.

Uskoro se Savskom ulicom pa do Ilice pevalo „Po šumama i gorama…” Danas samo istoričari, koji se inate sa istorijom, raspravljaju da li je Zagreb oslobodio Deseti zagrebački korpus ili 45. srpska divizija.

Uz partizane i crvenoarmejce u stopu je išao i Branko Savić, mladi foto-reporter tek osnovanog Tanjuga, čiju je fotografsku priču o oslobođenju Jasenovca Nedeljnik objavio u prvomajskom broju.

Sada su pred čitaocima, i prvi put pred srpskom javnošću, fotografije koje je Savić napravio tih majskih dana u Zagrebu.

Ove slike koje po profesionalnim standardima spadaju u svetski vrh ratne fotografije nikada dosad nisu videle svetlost dana. Slike sa prve linije, dok zemlja podrhtava od topovskih granata, zaustavljaju načas pad porušenih mostova, u usta i nozdrve guraju prašinu i zemlju, lede tupi pogled na izmešane leševe konja i ljudi. Sa njih vonja miris znoja, baruta i smrti. Branko Savić slikao je lice rata.

Album fotografija, povodom 75 godina od kraja Drugog svetskog rata, objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 7. maja

Digitalno izdanje pronađite na nstore.rs

1 KOMENTAR

  1. Ima li negde na tim slikama prikazano kako gospoda Hrvati sa terasa i prozora dok su trajale ulične borbe na oslobodioce bacaju vrelu vodu i vrelo ulje. Meni je to deda pričao kao očevidac. Možda još uvek traje bratstvo i jedinstvo pa se to ne sme reći

Comments are closed.