“Prvi put sam imala koronu u aprilu i razvila su mi se antitela. Mislila sam da neću ponovo da obolim…”: Doktorka Zdravković otkriva nova saznanja o koroni

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Docent dr Marija Zdravković, kardiolog i direktorka Kliničko-bolničkog centra “Bežanijska kosa” opisala je i svoje iskustvo sa korona virusom koji je preležala dva puta, iako su joj se prvi put razvila antitela.

“Prvi put sam imala koronu u aprilu i razvila su mi se antitela. Mislila sam da neću moći da obolim ponovo u kratkom vremenskom razmaku. Zanimljivo je da su mi svi PCR testovi koje su mi radili bili negativni. Uklapam se očigledno u onih 5 do 8 odsto ljudi koji imaju bolest i klasičnu kliničku sliku korone, ali je test negativan. Očigledno je da virus u takvim u takvim slučajevima brzo ušao u krv i započeo svoje dejstvo. Kada sam prvi put obolela imala sam blaže simptome. Osećala sam se kao da imam težak grip. Kolege sa infektivne klinike KCS su potvrdile da je reč o reinfekciji kovida. Jedno vreme sam čak spavala u bolnici da ne bih apuštala pacijente i mislim da mi je tada pao imunitet”, rekla je dr Zdravković za Politiku.

Dr Zdravković u saradnji sa Medicinskim fakultetom iz Kragujevca radi na istraživanju koje se bavi kovidom-10 i njegovim dejstvom na molekularnom nivou.

“Otkriću da je naše istraživanje pokazalo da pacijenti koji imaju teške forme korone na plućima, čak i ako nisu imali tegobe sa srcem, na snimanju na magnetnoj rezonanci imaju zapaljenje srčanog mišića. Klinički to nismo mogli da detektujemo jer se ti pacijenti nisu žalili na simptome poput zamora, a to nisu pokazivale ni analize krvi ni ultrazvučni pregledi. Gušenja koja pacijenti imaju nisu samo u vezi sa plućima koja oštećuje korona, već i sa zapaljenjem srčanog mišića. Dešava se da imamo ljude sa koronom koji nemaju promene na plućima ili su im minimalne, a da imaju usporenje srčanog rada, aritmije, čak i infarkt na malim krvnim sudovima. Zabeleližili smo i preko 15 slučajeva pacijenata koji su dobili emboliju pluća, smrtonosno oboljenje”, otkriva doktorka.

2 KOMENTARA

  1. И шта смо научили из ове приче?
    Ово је чаробно доба, када је корона у питању! Све је могуће и коси се са свиме што знамо о болестима. Значи, незнамо много а знамо скоро ништа.
    Браво за струку.

Comments are closed.