Prvi put od marta više od 2.000 novozaraženih u Izraelu, savet da se ne putuje

0

(Beta) – Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je danas da je više od 2.000 ljudi u poonedeljak bilo pozitivno na testovima na kovid-19, što je najviše za 24 sata od marta.

Kako je navedeno, testirano je više od 90.000 uzoraka, a stopa pozitivnih je 2,32 odsto.

Po podacima Ministarstva zdravlja, 10 odsto onih koji su u ponedeljak na testu bili pozitivni na korona virus, doputovali su iz inostranstva. Uprkos apelima Vlade da se ne putuje bez preko potrebe, izraelski Medjunarodni aerodrom Ben Gurion je prepun putnika.

Porast broja zaraženih se pripisuje širenju “delta soja” virusa proteklih nedelja te su ponovo uvedene sanitarne mere koje su gotovo u potpunosti ranije ukinute, a preporučuje se korišćenje zaštitnih maski i izolacije, javljaju izraelski mediji.

Ministar zdravlja Nican Horovic ponovio je danas poziv premijera Izraela Naftalija Beneta da se što pre vakcinišu svi koji to do sada nisu učinili.

U Izraelu je potpuno imunizovano više od 5,3 od 9,3 miliona stanovnika.

Horovic je rekao i da Ministarstvo razmatra da li da se starijim gradjanima da treća doza vakcine protiv kovida- 19, uprkos tome što nema podataka proizvodjača o kliničkim ispitivanjima.

Izrael za sada daje treću dozu ljudima kojima je imuni sistem oslabljen.

Medju više od 13.000 aktivnih slučajeva oboljenja, 138 pacijenata je u teškom stanju, uključujući 25 na respiratoru. Poredjenja radi, u jeku trećeg talasa zaraze u januaru, teških slučajeva je bio više od 1.200 dnevno.

Tokom pandemije je umrla 6.461 osoba.