Prvi predsednik Severne Makedonije je Stevo Pendarovski, kandidat vladajuće stranke: “Danas su pobedili građani…”

1
Foto: Tanjug/AP

Kandidat vladajuće koalicije SDSM i DUI Stevo Pendarovski pobedio je na izborima za predsednika Severne Makedonije, objavio je predsednik Državne izborne komisije Oliver Derkoski, preneo je N1.

On je na konferenciji za novinare čestitao novom predsedniku Severne Makedonije Stevi Pendarovskom i najavio da će u ponedeljak biti objavljeni potpuni rezultati.

Prema podacima na sajtu Državne izboorne komisije, posle 97,67 obradjenih izbornih mesta, Pendarovski je osvojio 422.282 glasova ili poverenje 51,85 odsto izašlih glasača.

“Zahvaljujem vam građani Makedonci, Albanci, Srbi, Turci, Romi, Bošnjaci i svi ostali, koji ste na kristalno čistim, fer, evropskim i demokratskim izborima, odlučili da produžimo zajedno napred. Danas su pobedili građani. Svečano želim da objavim da ću služiti podjednako svima”, rekao je Pendarovski na konferenciji za novinare.

Kako je naveo, ishodom ovih izbora je zagarantovan put napred, za sve kao građane i kao državu, napred ka EU i NATO i ekonomski razvijenom svetu kojem zemlja pripada.

On je rekao da će se kao predsednik zalagati za pravednost i pravnu državu i da će podržavati vladu u svim važnim projektima za građane, ali i da će je kritikovati za sve što misli da treba bolje.

“Ishod predsedničkih izbora je veliki uspeh naše zemlje i ovi izbori su pobeda ujedinjavanja i zajedništva”, istakao je Pendarovski.

Kandidatkinja makedonske opzicione kolicije VMRO DPMNE Godrana Siljanovska-Davkova je osvojila 362.907 ili 44,56 odsto, dok je nevažećih listića bilo 29.306 ili 3,60 odsto.

Prema DIK, izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji je 44,55 odsto, odnosno na 98,63 odsto biračih mesta glasalo je 802.797 upisanih birača, čime je prevaziđen izborni cenzus.

Drugi uzastopni mandat predsedniku Severne Makedonije Đorđu Ivanovu ističe 12. maja.

1 KOMENTAR

Comments are closed.