Prvi krug parlamentarnih izbora u Francuskoj: Makron bi trebalo da sačuva većinu u parlamentu

0
(Beta/AP Photo/Michel Spingler, File)

(Beta) – Centristi francuskog predsednika Emanuela Makrona na dobrom su putu da ostanu vodeća politička snaga u parlamentu ali se ne zna da li će dobiti apsolutnu većinu, prve su procene izlaznih anketa po zatvaranju birališta u prvom krugu parlamentarnih izbora, prenela je agencija Frans pres.

Makronova centristička koalicija Zajedno (Ensemble) mogla bi da dobije izmedju 275 i 310 poslaničkih mesta prema anketi Ifop-a, dok bi prema agenciji Ipsos osvojila od 255 do 295 mesta, a za apsolutnu većinu potrebno je najmanje 289 poslaničkih mesta, dodao je AFP.

Radio Frans enfo sa svoje strane je preneo da su Makronovi centristi i levičarski savez koji predvodi lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon osvojili po 25,2 odsto glasova, a na trećem mestu sa 18,9 odsto je ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen.

Drugi krug izbora je zakazan za 19. jun i tada će se znati da li će Makron sačuvati apsolutnu većinu koja će mu dozvoliti da neometano sprovodi reforme koje je obećao početkom maja na početku svog drugog predsedničkog mandata.

U prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, levičarski savez NUPES osvojio je 25,7 odsto, alijansa “Zajedno” predsednika Makrona 25 odsto, a desnica Marin Le Pen osvojila je 19,3 procenata, pokazala je izlazna anketa Ifop-Fidusiala.

U Francuskoj je danas do 17.00 u prvom krugu parlamentarnih izbora glasalo 39,42 odsto od 48 miliona upisanih glasača, javila je agencija Frans pres i dodala da je to manji odziv birača u odnosu na prethodne izbore pre pet godina kada je do 17.00 glasalo 40,75 odsto.

Do podne glasalo oko 18 odsto birača

Danas do 12.00 u prvom krugu parlamentarnih izbora glasalo tačno 18,43 odsto od 48 miliona upisanih glasača, saopštilo je tamošnje Ministarstvo unutrašnjih poslova na Tviteru.

Francuzi su danas pozvani da glasaju za 577 poslanika, dok se centristi predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) nadaju da će posle drugog kruga zakazanog naredne nedelje, osvojiti apsolutnu većinu kako bi sproveli reforme koje je Makron obećao početkom maja na početku svog drugog mandata.

Birališta su otvorena jutros u 8.00 a odmah po zatvaranju u 20.00 mogu da se očekuju prve procene izlaznih anketa.

Radio Frans enfo (France Info) preneo je da su medju prvima glasali Makron, lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Jean-Luc Melenchon) koji je osnovao levičarsku koaliciju, kao i liderka ekstremne desnice Marin Le Pen (Marin).

Izborna kampanja, koja nije izazvala veliko interesovanje Francuza i zbog čega se očekuje mali odziv na glasanju, završena je u petak uveče, preneli su tamošnji mediji.

Kandidati do zatvaranja birališta večeras u 20.00 nemaju pravo da govore u medijima ili da putuju, dok je objavljivanje anketa zabranjeno, podsetila je francuska onlajn BFMTV.

Glasanje u francuskim prekomorskim teritorijama održano je u subotu.

Prema poslednjim istraživanjima javnog mnjenja, Makronova centristička koalicija Zajedno i savez levičarskih stranaka koji predvodi lider radikalne levice Žan-Lik Melanšon (Nupes) dobili bi približne rezultate između 26 i 27 odsto.

Na trećem mestu bi bila ekstremno desničarska stranka Nacionalno okupljanje liderke Marin Le Pen, a na četvrtom desničarski Republikanci.

Francuzi će glasati o kandidatima za 577 poslanika, a za apsolutnu većinu je potrebno osvajanje najmanje 289 poslaničkih mesta.

Drugi krug parlamentarnih izbora zakazan je za 19. jun.

Prvi rezultati izlaznih anketa očekuju se ubrzo po zatvaranju birališta.