Prvi Izraelac koji je primio vakcinu protiv koronavirusa je baš Benjamin Netanjahu

0
Foto: Beta (Amir Cohen/Pool via AP)

(Beta-AP) – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu vakcinisan je večeras, i tako postao prvi Izraelac i jedan od prvih svetskih lidera koji su primili vakcinu protiv koronavirusa.

Izrael planira da sutra počne vakcinaciju zdravstvenih radnika i korisnika staračkih domova.

Netanjahu je rekao da on hoće prvi u zemlji da primi vakcinu i da pruži “lični primer”, te ohrabri Izraelce da se i oni vakcinišu.

“Verujem u tu vakcinu”, rekao je izraelski lider pre nego što je dobio injekciju vakcine Fajzer/BioNTek u Medicinskom centru Šeba u Tel Avivu, a njegovo vakcinisanje prenosila je televizija.

On je zavrnuo rukav svoje crne košulje i sačekao nekoliko minuta pre nego što je vakcinisan, što je označio “uzbudljivim trenutkom” koji stavlja Izrael na put povratka uobičajenoj rutini.

Ovaj događaj takođe daje Netanjahuu politički podsticaj u vreme kada se čini da Izrael ide ka četvrtim izborima za samo dve godine.

Koalicionoj vladi koju je Netanjahu osnovao sa svojim rivalom Benijem Gancom u maju preti automatski pad ukoliko se do utorka ne usvoju budžet.

To će izazvati nove izbore za tri meseca.

Netanjahu će govoriti na konferenciji za novinare posle pola sata nadgledanja zbog moguće alergijske reakcije na vakcinu.