Prvi Fashion weekend na vrhu Jahorine

  0

  Regionalni vikend mode „Fashion weekend Jahorina“  uspješno je održan na vrhu Jahorine, na 1900 m nadmorske visine, u srcu planinske prirode, u Olimpu pored jezera. 

  Iako najavljen kao događaj na otvorenom prostoru, zbog kiše i magle koja se za vikend spustila na Jahorinu, ovaj modno-muzički i humanitarni spektakl ipak je imao originalnu postavku jedisntvene scene i ambijenta u skladu sa prirodom.

  Turistički posjetioci Jahorine i gosti iz svih krajeva na Fashion weekend Jahorina stizali su gondolom i direktnim ulaskom u revijski prostor, bili su dio magične priče Olimpijskog centra Jahorina i kreativne agencije „Signature“.

  Dejan Ljevnaić, direktor Olimpijskog centra Jahorina istako je zadovoljstvo što su kao domaćini ugostili najistaknutija imena iz svijeta mode, muzičke umjetnike, pozdravio humanitarni karakter FWJ i rekao da očekuje da ovaj događaj postane tradicionalan.

  Premijernim luksuznim kolekcijama tokom dva dana, svoj potpis na prvi vikend mode na planini stavili su istaknuti modni dizajneri regiona: 

  Prvog dana predstavili su se : Boudoir iz Hrvatske, kolekcijom „Sprezzatura“ – studiozna nonšalancija, op.a ( Morana Tomašević i Martina Čičko Karapetrić), 

  Marko Feher, modni dizajner iz Banje Luke, koji je prepoznatljiv po kolekcijama koje koketiraju sa avangardom i koje su društveno osvještene. Kroz svoj umjetnički pristup, ne samo da ispituje granice mode i ruši stereotipe, nego svojim radom ostavlja i snažne poruke. Veliku pažnju publike skrenuo je i na FWJ sa kolekcijom „Zoi“ s kojom je prenio emociju i moć nekadašnjeg vremena, podsjećajući publiku da je snaga u zajedništvu i kreiranju lijepih vrijednosti.

  Amina Hasanbegović modna dizajnerica iz Novog Pazara čije kreacije rado nose i regionalne slavne ličnosti regiona ( Severina, Jelena Karleuša, Jelena Gavrilović, Aleksandra Radović i dr.) na FWJ  publici je predstavila kolekciju „Eho“ inspirisana prirodom Jahorine koja s jedne strane nosi tišinu, sa druge vrisak. 

  Modni spektakl prve večeri upotpunio je sjajan koncert pop dive Aleksandre Radović, čiji nastup je i ovaj put odisao emocijom i dobrim zvukom. Aleksandra je atmosferu u Olimp baru dovela do granica usijanja. 

  Drugog dana predstavili su se: 

  Aleksandra Džaković, crnogorska dizajnerica sa modnim brendom Akka. Prikazala je sofisticirani dizajn kolekcijom „Arhaična budučnost“ koja je bazirana na održivoj modi sa težnjom da se kulturne vrijednosti narodne nošnje transportuju u novi izraz i time revalorizuje lokalna kultura.

  Modni dvojac Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica koji čine modni brend ELFS iz Hrvatske su na zadovoljstvo publike sa prozračnom kolekcijom „Cruise“ na Jahorinu donijeli duh mediterana i time očarali prisutne. 

  Prvi Fashion weekend Jahorina zatvorila je istaknuta dizajnerica Verica Rakočević. Kolekcijom „Simon“  za jesen -zimu, inspirisana čuvenom Simon de Beauvoir, francuskom filozofkinjom i feministkinjom, prikazala je i ovaj put visoko sofisticirani kreativni pristup i izazvala oduševljenje i ovacije publike na Jahorini. 

  Oba dana revije su nosili neki od najboljih manekena i manekenki Beograda i Sarajeva..

  Među poznatima u publici bile su i regionalne uticajne ličnosti i poštovaoci dobrog stila : 

  Dejan Ljevnaić ( OC Jahorina), Nemanja Majdov (svjetski džudo prvak), Edvin Kalić (modni fotograf), Gaša Miladinović( modna dizajnerka), Erna Saljević( modna blogerka), Srđan Mandić iz Sarajeva, Stevica Kujundžić i Milan Lainović iz Beograda, Saša Dabić, Vanja Hoptijan iz Banja Luke..

  U muzičkom dijelu, samo za ovu priliku, inspirisan prirodom Jahorine i ljudi ovih prostora, kompozitor Veljko Kuzmančević napisao je muziku „Samo kap“ koju je premijerno izveo sa kvintetom u Olimp-u. Za Veljka je kap esencija čistote, ljubavi i konstantnog stvaranja, kao rosa, suza ili kiša, tako mala, ali moćna, sa sobom mnogo nosi..

  Poseban pečat prvog FWJ činila je humanitarna večera i aukcija modnih komada dizajnera učesnika u Olimp baru. Organizatori FWJ, kompanija Mozzart i brojni gosti iz regije na Jahorini visokim iznosima licitirali su krecije dizajnera : Verice Rakočević, Marka Fehera, ELFS-a, Amine hasanbegović, Akka i time dali podršku Down sindrom centru Banja Luka koji na Jahorini gradi prvi rehabilitacioni centar za osobe sa Daunovim sindromom.