Prvi EuroPride u Jugoistočnoj Evropi biće prilika da LGBTI+ zajednica iz regiona pošalju poruku da je ujedinjena u borbi za ravnopravnost

  0
  Foto: EuroPride

  MANJE OD 50 DANA DO EUROPRIDE-A U BEOGRADU

  Manje od 50 dana ostalo je do početka prvog EuroPride-a u Jugoistočnoj Evropi. Najznačajniji događaj za LGBTI+ zajednicu biće održan u Beogradu, od 12. do 18. septembra, a velika Parada ponosa zakazana je za 17. septembar.

  Beograd je dobio jedinstvenu priliku da okupi čitav region i upiše se u istoriju borbe za prava LGBTI+ zajednice. Pozivamo sve prijatelje iz susednih zemalja da tokom Nedelje ponosa dođu u glavni grad Srbije i da zajedno pošaljemo poruku vlastima da smo ujedinjeni u borbi za ravnopravnost“ – poručio je Goran Miletić, koordinator EuroPride-a, i podsetio još jednom da je Beograd dobio organizaciju ovog evropskog događaja u konkurenciji sa Barselonom, Lisabonom i Dablinom.

  https://www.instagram.com/p/CgXBvVJMHVz/

  Tokom Nedelje ponosa, 16. i 17. septembra, na velikoj bini u Prajd parku, na Donjem Kalemegdanu, biće organizovani i koncerti velikih regionalnih i evropskih muzičkih zvezda.

  EuroPride će biti neverovatno iskustvo za sve goste Beograda. Želimo da upoznaju tolerantan, slobodan i veseo Beograd. Pozivamo čitavu Evropu da 17. septembra bude na ulicama Beograda i pruži neophodnu podršku LGBTI+ zajednici u regionu, koja se suočava sa svakodnevnim nasiljem, pretnjama, govorom mržnje i sistemskom diskrimincijom” – naveo je Marko Mihailović, direktor Beograd Prajda.

  U organizaciju EuroPride-a uključeni su Grad Beograd i Vlada Republike Srbije, a Nedelja ponosa i sama šetnja biće organizovani uz poštovanje svih bezbednosnih i zdravstvenih protokola.

  Pored koncerata i šetnje, posetioci će imati priliku da uživaju u pozorišnom festivalu, mnogim izložbama i tribinama, dok će u Prajd hausu, u beogradskom Domu omladine, biti organizovana Međunarodna konferencija za ljudska prava koja će okupiti evropske i regionalne zvaničnike i aktiviste.

  https://www.instagram.com/p/CfwZwmOMVGJ/

  Organizatori podsećaju i da je EuroPride ogromna šansa za Beograd i razvoj turističkog potencijala, imajući u vidu da će u glavni grad Srbije zbog EuroPride-a, prema procenama, doći između 15 i 20 hiljada ljudi.