Prvi dan škole počeće štrajkom, Bolsonaro zabranio spaljivanje šuma, veoma toplo do ponedeljka: Vaš brifing za petak

0
Foto: Nedeljnik, Profimedia, Profimedia

PRVI DAN ŠKOLE POČEĆE ŠTRAJKOM – Prvi radni dan nakon letnjeg raspusta u nekim školama počeće štrajkom, pa će u obrazovnim ustanovama koje se odluče na obustavu rada, časovi biti skraćeni na 30 minuta, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Glavni zahtev prosvetara je hitan nastavak pregovora i stupanje na snagu pravednih platnih razreda, koji će popraviti položaj zaposlenih u obrazovanju.

“Štrajk je jedini način da dopremo do onih koji u državi odlučuju. U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja imamo zakazan sastanak. Zahtevaćemo da se razgovori o platnim razredima nastave, jer je ostalo mnogo nerešenih pitanja”, istakla je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika za Večernje novosti.

Ona navodi da je prošle jeseni bio postignut dogovor o platnim razredima i da su prosvetari mislili da potrebe za štrajkom više neće biti, ali da je primena zakona o platnim razredima stalno odgađana, poslednji put za 1. jul 2020. godine.

JEDINSTVENI BROJ HITNE POMOĆI – Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je da je prvi zadatak njegovog ministarstva, pošto 1. januara Republika preuzme finansiranje domova zdravlja, da radi na uspostavljanju jedinstvenog broja Hitne pomoći za celu Srbiju, što bi, kako je ocenio, moglo da se realizuje već sredinom naredne godine.

Lončar je naveo da je plan da postoji četiri ili pet regionlanih centara, da građani koji žive u graničnim područjima, kada im je hitna pomoć potebna, ne bi morali da razmišljaju na kojoj se teritoriji opštine nalaze.

“Nastojaćemo da budu objedinjene sve hitne službe, da tu budu i vatrogasci i policija, kao u većini modernih zemalja”, kazao je ministar.

BOLSONARO DONEO UREDBU O ZABRANI SPALJIVANJA ŠUMA – Uredba brazilskog predsednika Žaira Bolsonara o zabrani spaljivanja šume radi dobijanja poljoprivrednih površina stupila je na snagu i trajaće dva meseca.

Uredba bi trebalo da doprinese zaustavljanju širenja požara u Amazoniji.

Izlazak na teren brazilske vojske proteklog vikenda još nije imao učinka: više od polovine od 1.628 novih požara koje je u zadnja 24 sata zabeležio institut INPE buknulo je u Amazoniji, uprkos slanju 18 aviona i 3.900 ljudi.

PROTIV DŽONSONOVE ODLUKA O SUSPENZIJI PARLAMENTA – Protivljenje odluci britanskog premijera Borisa Džonsona da suspenduje parlament sve je veće.

Oni koji s tom odlukom nisu saglasni koriste različite metode pritiska – proteste, sudske procese i peticiju koju je do sada potpisalo više od milion ljudi.

Peticiju na sajtu britanske vlade kojom se zahteva da parlament ne bude suspendovan potpisalo je više od milion građana, što je garancija da će poslanici razmotriti debatu o toj temi.

Pokrenuto je i nekoliko sudskih procesa. Poslanici su zatražili od suda u Škotskoj da presudi da je odluka o suspenziji parlamenta ilegalna. Tužbu priprema i preduzetnica Đina Miler, zaslužna za presudu Vrhovnog suda Velike Britanije iz 2017. godine kojom je vlada sprečena da sprovede Bregzit bez glasanja parlamenta o tom pitanju.

MAKRON O ZAPADNOM BALKANU – Dok šefovi diplomatija EU u Helsinkiju s partnerima sa Zapadnog Balkana razmatraju “regionalnu saradnju”, predsednik Emanuel Makron je od francuske diplomatije zatražio da radi na “ponovnom ugrađivanju Zapadnog Balkana u reljef, geografiju Evrope”.

“Imati evropsku strategiju, znači imati na umu granice Evrope”, naglasio je Makron na svom godišnjem skupu s ambasadorima Francuske u svetu.

Makron je podvukao da se u “svetu koji se strategijski i geopolitički menja”, u sklopu evropskih granica, Francuska mora ponovo angažovati “s našim susedima i zemljama koje nas duboko vole, da ne bismo neevropskim silama prepustili da tu deluju umesto nas”.

Francuski predsednik je naveo da će “inače o Zapadnom Balkanu odlučivati SAD, Rusija i Turska” i dodao da “i tu Nemci imaju svoje zamisli, a moram reći delotvornije i više strateške od naših”. 

TRAMP ZBOG URAGANA NA FLORIDI OTKAZAO PUT U POLJSKU – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp otkazao je putovanje u Poljsku, navodeći domaće obaveze – uragan “Dorian” koji se bliži Floridi.

Tramp je rekao da je za njega “veoma važno” da bude u Vašingtonu da bi se nosio s očekivanim posledicama te oluje.

“Naš najveći prioritet je sigurnost američkog naroda”, dodao je Tramp. 

On je trebalo u subotu da stigne u posetu Varšavi povodom 80. godišnjice Drugog svetskog rata, ali umesto njega u posetu će otići potpredsednik SAD Majk Pens. 

KONTE DOBIO MANDAT ZA SASTAVLJANJE ITALIJANSKE VLADE -Italijanski premijer u ostavci Đuzepe Konte prihvatio je ponovo mandat za formiranje nove vlade, u koju će ući Pokret pet zvezda i do sada opoziciona Demokratska partija.

Mandatar je naveo da se nada da će u narednih nekoliko dana imati listu sa imenima ministara.

Najveći gubitnik iznenadnog dogovora manjinske partije dosadašnje vladajuće većine i najveće stranke opozicije je Mateo Salvini.

Pokret pet zvezda i demokrate su se udružile u neuobičajen savez da spreče Salvinijev pokušaj da dođe do vlasti kada je neočekivano povukao podršku vladi i tražio nove izbore.

MADURO NAJAVIO MOGUĆ NASTAVAK PREGOVORA SA OPOZICIJOM – Predsednik Venecuele Nikolas Maduro rekao je da bi njegovi predstavnici uskoro mogli da se vrate pregovorima sa opozicijom, koji su prekinuti početkom meseca.

Maduro je rekao da bi “dobre vesti” u vezi sa pregovorima koje je organizovala Norveška mogle da stignu u narednih nekoliko dana.

Maduro je prekinuo pregovore ovog meseca kada je Trampova administracija njegovoj vladi uvela nove ekonomske sankcije.

Lider socijalista rekao je kineskoj novinskoj agenciji Sinhua da su njegovi predstavnici u kontaktu sa opozicijom, koja nije komentarisala ove navode. 

USTAVNE PROMENE U SEVERNOJ KOREJI – Severnokorejski parlament odobrio je izmene ustava kojima će se dodatno učvrstiti pozicija Kim Džong Una na čelu države.

Kim je po novom ustavu kao predsednik poverenstva za državne poslove (SAC), vrhovnog vladajućeg tela osnovanog 2016, vrhovni predstavnik celog korejskog naroda, što znači predsednik države, kao i “vrhovni vojni komandant”.

Prethodni ustav nazivao ga je samo “vrhovnim vođom” koji je komandovao “celokupnim oružanim snagama”.

Izmene ustava potvrđuju da će severnokorejski pravni sastav sada priznavati Kima kao šefa države.

Novi ustav omogućuje mu da proglašava zakonske propise i važne uredbe i odluke te imenuje ili opoziva diplomatske predstavnike za strane zemlje.

VOJNA PARADA U KINI – Kina će 1. oktobra organizovati vojnu paradu u Pekingu da bi proslavila 70. godišnjicu pobede revolucije i osnivanja Narodne Republike Kine, šta se smatra demonstracijom sile u trenutku kada postoji pretnja intervencijom u Hongkongu gde više od dva meseca traju protesti protiv vlasti.

Kina tradicionalno organizuje paradu na svakih 10 godina, na godišnjicu ulaska komunističkih trupa u Peking 1949. i Maovog proglašenja narodne republike na trgu Tjenanmen 1. oktobra te godine.

NOVI HUAVEJ BEZ GUGLOVIH APLIKACIJA – “Vojna parada će ove godine biti veća od onih za 50. i 60. godišnjicu, kao i od one kojom je obeleženo 70 godina od kraja Drugog svetskog rata”, rekao je general Kai Žiđun.

Budući najnapredniji model telefona kineskog Huaveja stiže na tržište bez ključnih Guglovih aplikacija, što će biti otežavajuća okolnost za ovog tehnološkog giganta, koji je pod američkim sankcijama.

Portparol Gugla potvrdio je da ova kompanija iz Kalifornije neće izdati dozvole za aplikacije poput “dži-mejla”, “mapa” ili “jutjuba” za novi uređaj zbog sankcija koje je uveo predsednik Donald Tramp.

Kao rezultat, Huavej će moći da instalira u svoj uređaj “mejt 30” samo verziju operativnog sistema “android” otvorenog koda, preneo je AFP.

VEOMA TOPLO DO PONEDELJKA, PA OSVEŽENJE – Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do 6. septembra, do ponedeljka će biti sunčano i veoma toplo sa najvišom temperaturom od 31 do 35 stepeni.

U utorak i sredu naoblačenje i osveženje s kišom, pljuskovima, grmljavinom.

Zatim pretežno sunčano i umereno toplo.

NASLOVNA STRANA AKTUELNOG BROJA NEDELJNIKA

Digitalna verzija dostupna je na Novinarnici

NASLOVNE STRANE DNEVNE ŠTAMPE