Prvi američki predsednik koji je došao da “popuni prostor tišine”: Bajden odao poštu žrtvama masakra u Tulsi

0
(Beta/AP Photo/Evan Vucci)

(Beta-AP) – Američki predsednik Džozef Bajden odao je sinoć poštu žrtvama u Tulsi u saveznoj državi Oklahomi gde su pre 100 godina belci ubili nekoliko stotina Afroamerikanaca.

Bajden je prvi predsednik SAD koji je posetio Tulsu i učestvovao na komemoraciji žrtvama i obeležavanju jednom od najvećih nasilja na rasnoj osnovi u zemlji.

“Neke nepravde su tako stravične, tako ozbiljne, da ne mogu da se prećute, bez obzira koliko se ljudi trudili. Samo istina donosi isceljenje”, rekao je Bajden u emotivnom govoru tokom kojeg je rekao da je došao u Tulsu da “popuni prostor tišine”.

Bajden je rekao da ako istorija ćuti, to ne znači da se ništa nije dogodilo i dodao da američka nacija treba da se suoči sa grehom poricanja onoga što se desilo.

Predsednik SAD je zatražio od građana da se “osvrnu na duboke korene rasnog terorizma i da se posvete iskorenjivanju rasizma”.

Američki predsednik je odao poštu minutom ćutanja, posle sastanka sa troje preživelih i obilaska muzeja posvećenom tom nasilju.

Nasilje su preživeli Viola Flečer, Hjuz Van Elis i Lesi Beningfild koji imaju između 101 i 107 godina.

U Tulsi su 31. maja i 1. juna 1921. godine belci ubili oko 300 crnaca, zapalili i opljačkali njihove domove, pošto je 19-godišnji Afroamerikanac optužen za napad na 17-godišnu belkinju, što nikad nije dokazano.