Koalicija oko vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) osvojila je najviše glasova na današnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, ali , pokazuju rezultati na osnovu izlaznih anketa objavljeni po zatvaranju birališta.

Savez koji predvodi HDZ imaće 58 mandata u Saboru, a koalicija levog centra okupljena oko opozicione Socijaldemokratske partije (SDP) Hrvatske 44 mandata, pokazuju izlazne ankete agencije Ipsos.

Treća je lista desničarskog Domovinskog pokreta s partnerima koja je osvojila 13 mandata, zeleno-leva stranka Možemo s partnerima ima 11, a desni Most devet.

U Sabor ulaze i nezavisna lista međimurskog župana Matije Posavca s dva mandata, koliko ima i regionalni Istarski demokratski sabor. Lista Fokus je osvojila jedan mandat, pokazuju ankete koje su objavile nacionalne televizije.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od 151 poslanika u Saboru.

Državna izborna komisija počeće od 21.00 da objavljuje prve rezutate, ali na malom uzorku, a posle 23.00 očekuju se pouzdaniji rezultati.

Oko 3,7 miliona birača odlučivalo je o tome ko će u naredne četiri godine biti njihovi zastupnici u Saboru i ko će imati priliku da formira vladu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.