„Kada sam se vratio iz Kaira, krenuli su ratovi. Odlazio sam u Bosnu do jednog trenutka, dok nisam sedeo sa jednim svojim poznanikom u kafiću ‘Freska’, on je tada bio jedna muvara gradska, a poznavao sam razne gradske muvare, pa se javio na telefon i priča sa nekim. Ne bi li se pohvalio, kaže: ‘Sedim sa Boškom Jakšićem.’ I da mi telefon…“, priča za novi Nedeljnik jedan od naših najpoznatijih novinara Boško Jakšić.

„Sa druge strane čujem: ‘Ti da se teraš u p… da te više nikada u Bosni nisam video.’ Vratim telefon, i ovaj prekine vezu. Pitam ko je to, a on kaže: ‘Ratko Mladić.’ Imao sam iskustva u pokrivanju ratova. Prva žrtva rata je istina, to je staro pravilo. Rekao sam u ‘Politici’ da imamo rat u susedstvu, a da nam rat prate lokalni dopisnici. To su ljudi koji zavise od lokalnih sredina. Ja sam tada bio urednik spoljne rubrike i rekao sam: ‘Evo, ja ću da idem…’ Lomatao sam se kamionima od Zvornika do Banjaluke, ali sam hteo i pisao na jedan drugi način. Naravno da sam dočekao da mi Ratko Mladić kaže tako nešto.

Priznajem, nisam revolucionar, kada mi je Ratko Mladić to rekao, u Bosnu nisam više otišao“, ispričao je Boško Jakšić.

Boško Jakšić je u ispovesti za Nedeljnik govorio o odrastanju u generalskoj porodici, sećanjima na oca koji je ušao u sukob sa Brozom, o čistki liberala, ulasku u novinarstvo, odnosu prema autoritetima (od Tita do Vučića), ratištima sa kojih je izveštavao, ratovima devedesetih, Petom oktobru, svim propuštenim šansama našeg novinarstva, srpskoj spoljnoj politici, vlastima nekadašnjim i sadašnjim, opoziciji…

NOVI NEDELJNIK NA KIOSCIMA JE OD ČETVRTKA 11. APRILA, DIGITALNO IZDANJE DOSTUPNO NA NOVINARNICA.NET

Komentar(1)

  1. Gordan Babic
    13. aprila 2019. 14:26

    Bosko Jaksic u emisiji Cirilica emitovanoj prije par mjeseci govoreci o broju zrtava u ratu u BiH besramno laze da je broj mrtivh na muslimasnkoj strain oko 33 000 a na srpskoj 5000. Iako cak I prema muslimanskim podacima broj zrtava na srpskoj strain u BiH je oko 28000. Da li vjerujete da Jankovic dugogodishnji novinar ima pogresne podatke ?? Sad prica da ga je licno general Mladic zvao, bas njega jako je vazan. Sramota je da se ljudima poput Jankovca, koji besramno manipulisu I lazu daje ovako veliki proctor u medijima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.