Prva žrtva protesta protiv kubanskih vlasti: Jedna osoba poginula tokom sukoba policije i građana u predgrađu Havane…

0
(Beta/AP Photo/Eliana Aponte)

(Beta) – Kubanske vlasti potvrdile su da je jedna osoba izgubila život tokom antivladinih demonstracija koje su poslednjih dana potresle zemlju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštiolo je sinoć da je 36-godišnji demonstrant umro u ponedeljak za vreme sukoba demonstranata i policije u opštini Arojo Naranho u predgrađu Havane.

Ministarstvo je navelo da je bilo hapšenja i povređenih ljudi, među kojima i nekoliko policajaca.

U saopštenju se optužuju demonstranti da su demolirali kuće, izazivali požare i  rušili vodove za struju. Oni se takođe optužuju da su napadali policiju i civile noževima, kamenjem i drugim predmetima.

U demonstracijama koje su izbile u nedelju je hiljade Kubanaca izašlo na ulice da izrazi nezadovoljstvo zbog nestašica hrane i drugih potrepština, porasta cena i prekida struje, a neki su pozivali na promenu vlade.

U Havani je juče i dalje bio veliki broj policije na ulicama, a čuvali su i ključna mesta kao što je promenada Malekon pored obale i Kapitol. U zemlji je i dalje poremećen servis interneta i mobilnih telefona.

Nema izveštaja o novim protestima. Vlada je pokušala za proteste da okrivi kubanske Amerikance koji su koristili društvene mreže da podstknu nemire na Kubi.

Demonstracije održane u nekoliko gradova i manjih mesta su bile među najvećim izlivima antivladinih osećanja viđenih u više godina na Kubi, koja je pod čvrstom vladinom kontrolom. Zemlja se suočava sa skokom broja zaraženih koronavirusom i bori se sa najgorom ekonomskom krizom u više decenija izazvanom američkim sankcijama koje je uvela adminsitracija predsednika Donalda Trampa.

Zbog ovog retkog izražavanja neslaganja i bivši predsednik Raul Kastro, koji se povukao, pridružio se u ponedeljak drugim vođama u nameri da razgovara o aktuelnoj situaciji.

Kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez juče je rekao da su 11. jula bili neredi, i vrlo ograničeni poremećaji a da su “oportunisti” iskoristili vrlo teške uslove u kojima Kubanci danas žive. On je, međutim, naglasio da tog dana “nije bilo socijalne eksplozije na Kubi”.

“Nije bilo socijalne eksplozije zbog volje našeg naroda i zbog podrške našeg naroda revoluciji i njenoj vladi”, rekao je ministar.