“Prva ruska vakcina protiv koronavirusa je spremna, napravili je vojni ekspreti”, saopštio zamenik ministra odbrane

0
Foto: Profimedia

Prva ruska vakcina protiv koronavirusa je spremna, potvrdio je zamenik ruskog ministra odbrane Ruslan Calikov i dodao da su je napravili vojni eksperti i naučnici Nacionalnog instituta za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja.

Ruslan Calikov je saopštio da su specijalisti i naučnici Nacionalnog istraživačkog centra obavili poslednje provere i testiranja, da su svi dobrovoljni primaoci nove vakcine razvili imuni odgovor na koronavirus i da se dobro osećaju.

“Mogu da kažem da je prva vakcina protiv koronavirusa – spremna”, rekao je Calikov u razgovoru sa novinarima listova Fakta Argument, prenosiagencija Tas.

Rusko Ministarstvo industrije i trgovine kazalo je agenciji da su 30. juna Ministarstvu zdravlja dostavljeni dokumenti za registraciju vakcine. U junu je ministarstvo izdalo dozvolu za klinička ispitivanja tečnih i smrznutih vakcina koje je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleia zajedno sa istraživačkim institutom br. 48 ruskog ministarstva odbrane.