Prva pilula proti korone: Merk tražio dozvolu za odobrenje

  0

  Proizvođač lekova Merk zatražio je u ponedeljak od američkih regulatora da odobre pilulu protiv kovida kojue proizveo Merk, čime bi svetski arsenal protiv pandemije dobio potpuno novo oružje koje se lako koristi.

  Ukoliko Uprava za hranu i lekove (FDA) odobri lek kompanije Merk, to će biti prva pilula protiv koronavirusa koju će koristiti zemlje širom sveta. Svi drugi tretmani protiv virusa koje podržava FDA zahtevaju intravenoznu primernu.

  Antivirusna pilula koju bi ljudi mogli da piju kod kuće kako bi smanjili simptome i ubrzali oporavak, može se pokazati revolucionarnom. Planirano je da se ona koristi za ublažavanje broj slučajeva u američkim bolnicama, ali i da pomognu siromašnim zemljama koje imaju relativno slav zdravstveni sistem.

  Pre nego što donese odluku FDA će detaljno ispitati podatke o bezbednosti i efikasnosti leka.

  Kompanija Merk saopštila je hitno odobrenje leka za odrasle sa blagim do umerenim siptomima kovida, koji su u opasnosti od teške bolesti ili hospitalizacije.

  „Ovde znači to što je to pilula u pitanju, pa ne morate da se bavite infuzijskim centrima i svim faktorima oko toga“, rekao je dr Nikolas Kartsonis, stariji potpredsednik Merkove jedinice za zarazne bolesti. „Mislim da je to veoma moćan alat za borbu protiv kovida“, istakao je on.