Prva pacijentkinja iz Severne Makedonije negativna na koronavirus: “Biće puštena kući…”

0
Profimedia

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče saopštio je da prva pacijentkina zaražena koronavirusom u toj zemlji negativna i da će danas biti puštena na kućno lečenje.

“Prva pacijentkinja sa koronavirusom danas odlazi na kučno lečenje. Po drugi put je testirana nakon dijagnostifikovanja virusa, njeni testovi su negativni na koronavirus i oseća se dobro”, napisao je Filipče na svom Fejsbuk profilu.

Prvi slučaj novog korona virusa u Severnoj Makedoniji potvrđen je 26. februara kod 50-godišnje žene iz Skoplja, koja je prethodno mesec dana bila u Italiji.

U Severnoj Makedoniji je trenutno registrovano 18 slučajeva koronavirusa, od čega 16 obolelih iz Debra i dva u Skoplju.

Filipče je naveo da je zdravstveno stanje pacijenata pozitivnih na koronavirus koji se leče na Klinci za infektivne bolesti u Skoplju stabilna, kao i da su pet pacijenata koji se leče u debarskoj bolnici u dobrom zdravstvenom stanju.

U jutrošnjem intervjuu za TV portal Sloboden pečat, on je rekao da je situacija pod kontrolom i da je u poređenju sa evrospkim zemljama broj obolelih mali, ali da se ne treba zavaravati.

“Očekujemo da je povećanje broja obolelih moguć scenario”, rekao je ministar zdravlja Severne Makedonije.

Filipče je potvrdio da je bi Severna Makedonija od Kine mogla da dobije 200 respiratornih mašina za lečenje teže obolelih.

“Kumulativno do sada imamo oko 200 u državnim i privatnim bolnicama, ove sedmice stiže 50, a imamo dobre šanse da obezbedimo još 50. Na konferencijskom sastanku sa ambasadorom i stručnjacima iz Kine založio sam se, ako je moguće da, da dobijemo još 200, a odgovor očekujemo ovih dana. To je broj, koji smatram da je sasvim dovoljan”, rekao je Venko Filipče.

(Beta)