“Prva faza naše operacije generalno završena. Okrećemo se oslobađanju Donbasa”: Rusko ministarstvo odbrane o daljim ciljevima u Ukrajini

0
EPA-EFE/STR

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u petak da je prva faza njene vojne operacije “generalno” završena, naglasivši da će se ruske snage fokusirati na “oslobađanje” ukrajinskog istočnog regiona Donbasa, prenosi Gardijan.

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da proruske snage koje podržava Rusija sada kontrolišu “93 odsto ukrajinske oblasti Lugansk i 54 odsto regiona Donjecka”. Ova dva regiona zajedno su poznata kao region Donbas.

„Glavni ciljevi prve faze operacije su generalno ostvareni“, rekao je na brifingu Sergej Rudskoj, načelnik Glavne operativne uprave ruskog Generalštaba.

Rusija je takođe nagovestila da se invazija Moskve na Ukrajinu “možda okreće ograničenijim ciljevima”, dodajući da je glavni cilj operacije „oslobađanje Donbasa“.

„Borbeni potencijal Oružanih snaga Ukrajine je znatno smanjen, što omogućava da naše suštinske napore usmerimo na postizanje glavnog cilja, oslobođenje Donbasa”, piše u saopštenju.