Prva faza ispitivanja uspešna: Vakcina Novavaksa proizvela antitela

0
Foto: Profimedia

Kompanija Novavaks saopštila je da je njena eksperimentalna vakcina proizvela viosk nivo antitela protiv novog koronavirusa i čini se da je bezbedna, pokazuju preliminarni podaci kliničkog ispitivanja u ranoj fazi, prenosi Rojters.

Kompanija za biotehnologiju sa sedištem u Merilendu navela je da je njen kandidat za vakcinu, NVKS-CoV2373, proizveo više nivoe antitela kod zdravih dobrovoljaca nakon dve doze, od onih koji su pronađeni kod pacijenata koji su preležali COVID-19.

Direktor istraživanja Gregori Glen rekao je Rojtersu da će kompanija uskoro početi mnogo veća klinička ispitivanja u kasnoj fazi i potencijalno bi mogla da prikupi dovoljno podataka da dobije odobrenja za regulaciju već u decembru.

Ispitivanje je započelo krajem maja, a testirano je ukupno 106 dobrovoljoca starosti od 18 do 59 godina. Prva faza ispitivanja je ispitivala sigurnost vakcine i njenu sposobnost izazivanja imunog odgovora.

Osam učesnika studije je doživelo neželjene efekte nakon primanja druge doze vakcine, ali nijedan slučaj nije zahtevao medicinsku intervenciju. Najčešće nuspojave su bile glavobolja i bolovi u mišićima, saopštili su iz kompanije.

Dodatak supstance dizajnirane da pojača imuni odgovor tela, pojačao je efekat vakcine, saopštila je kompanija.

Novavaksova vakcina sadrži sintetizovane delove površinskog proteina koji koronavirus koristi za napad na ljudske ćelije, podstičući proizvodnju antitela za borbu protiv infekcije.

Druga faza ispitivanja će se sprovesti u više zemalja, uključujući i SAD, dok su iz kompanije naveli da bi sa ključnom trećom fazom kliničkih ispitivanja počeli najkasnije do kraja septembra.

Podsetimo, SAD su ovoj kompanije nedavno uplatile 1,6 milijardi dolara sredstava za proizdvodnju potencijalne vakcine protiv koronavirusa.