Prva dama Ukrajine: “Kada Rusija kaže da ne vodi rat protiv civila, ja prvo izgovorim imena dece koja su ubijena”

4
EPA-EFE/Toms Kalnins

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska dala je svoje prvo javno saopštenje u pismu koje je upućeno međunarodnoj zajednici.

Ona se pre svega osvrnula na horor koji rat donosi, naročito ženama i deci. Ona je takođe navela neku od dece koja su poginula prilikom ruskih napada, prenosi BBC.

“Osmogodišnja Alisa je poginula na ulici u Ohtirki dok je njen deda pokušao da je zaštiti. Polina iz Kijeva je ubijena granatama zajedno sa svojim roditeljima. Arsenij je imao samo 14 godina kada je ostao zarobljen u ruševinama i poginuo jer ambulantna kola nisu mogla da dođu do njega na vreme zbog žestoke paljbe”.

Zelenska je napisala i da “kada Rusija kaže da ne vodi rat protiv civila, ja prvo izgovorim imena dece koja su ubijena”.

Ona se zahvalila podršci međunarodnoj zajednici i susednim zemljama koje su primile ukrajinske izbeglice.

Međutim, Zelenska je ponovila zahtev svog supruga za uspostavljanje zone zabrane letenja iznad Ukrajine.

“Potrebno nam je od onih koji poseduju moć da zatvore nebo iznad naše zemlje. Zatvorite nebo i mi ćemo se sami pobrinuti za borbu na zemlji”.

Ona je na kraju napisala da je ovo pismo svedočenje celom svetu, čija je poruka da rat u Ukrajini nije “rat tamo negde”.

“Ovo je rat u Evropi. Ako ne zasutavimo Putina, koji je počeo da preti nuklearnim ratom, neće biti nijednog sigurnog mesta na svetu”, napisala je Zelenska.

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

4 KOMENTARA

  1. Savrsen trenutak da se podsetimo Gladomora, jer u Srbiji se, jelte, stalno prebrojavaju sprske zrtve iz proslosti. Pa mogu valjda i tudje.

  2. Nije vam bas bilo dobrodoslo kada nas je NATO pod slicnim izgovorom bombardovao. Zlocin je zlocin, a principi su principi. Putin se ponasa kao manijak. Ukrajinci ne zele Rusku cizmu. Ko god je pod Rusima ziveo, ne zeli da ih vidi. Srbi hoce jer nemaju pojma. Tito ih je 1948 spasao tog zla. Deca nam odlaze na Zapad, ne kod Putina i Lukasenka. A vi nastavite, do poslednjeg Srbina.

  3. А, ниси се сетила хиљаду деце из Домбаса која су убијена задњих осам година.

  4. Госпођа користи емоције и дечије жртве да би колико-толико прикрила фашисоидно деловање управо оних оружаних снага којима командује њен супруг. Што се деце тиче, претходно је могла да посети споменик погинулој деци у “Алеји анђела”. Ако не зна где је имала је 8 година да то сазна, па да јој напишем: Доњецк, Калињински реон, парк “Лењинове омладине”. Тамо леже тела шездесетседморо деце погинуле искључиво из разлога дејстава украјинске армије под командом њеног супруга и његовог претходника. И због оваквих злочинаца, као ова госпођа са осмехом, тренутна дејства руске армије се чине као више него добродошла.

Comments are closed.