Prozori zatvoreni? Prozori otvoreni? Koji je najbolji način da vaš dom bude hladan tokom toplotnog talasa

0
Beta/(AP Photo/Lewis Joly)

Pred nama je još jedan toplotni talas, koji je prethodnih dana zahvatio Evropu, pa je u Velikoj Britaniji juče zabeležen najtopliji dan ikada sa temperaturom iznad 40 stepeni pre 13 časova, i glavno pitanje je tamo-a i ovde kako sebi da olakšamo vrućinu.

Talas tropskih vrućina koje su pogodile zapadni deo Evrope i izazvale mnogo problema polako se približava Srbiji. Stručnjaci najavljuju da nas od današnjeg dana očekuju ekstremno visoke temperature koje će biti u konstantnom porastu.

U Srbiji će danas biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. Najniža temperatura biće od 10 do 19 stepeni, najviša od 32 do 35.

Svi očajnički žele da očuvaju svoje domove rashladnim, pa je u Britaniji besni žestoka debata: da li prozori da budu otvoreni ili zatvoreni i šta je sa zavesama?

Evo šta kažu stručnjaci na ovo pitanje, koje bi u svim drugim okolnostima bilo smešno.

Kako naši domovi postaju sve topliji i zagušljiviji, iskušenje je da otvorimo prozor – ali, suprotno intuiciji, dr Endrju Ši, viši predavač građevinske fizike na odseku za arhitekturu i građevinarstvo Univerziteta Bat, tvrdi da je sve to pogrešno.

“Ako je unutra hladnije nego spolja, trebalo bi da zatvorite prozore”, kaže on.

Iako je lako da se zamisli da bi širom otvoreni prozori moglo da izazovu nagoveštaj hladnog i prijatnog povetarca, po svoj prilici, samo ćete unositi topli vazduh što će ućiniti vaš životni prostor još toplijim.

“Ako, na primer, imate hladovinu u zadnjem delu kuće, možda ćete moći da otvorite prozor tamo – ali generalno, ne želite da otvarate prozore. Samo zgrabite ono poslednje malo hladnog vazduha unutra”, kaže on, prenosi Gardijan.

Dr Ana Suto, sa Univerziteta Notingem Trentna školi arhitekture, dizajna i izgrađenog okruženja, kaže da njena prava stručnost u održavanju hladnoće potiče od činjenice da je Špankinja.

“Zatvorite sve”, savetuje ona. “Možete da otvoriti prozore kasno uveče i rano ujutru – do 9 ujutru ili tako nešto – kada je hladno, ali u suprotnom ih držite zatvorene. Kod mene je kao u pećini, ali funkcioniše”.

Dr Ši se slaže da je vreme za otvorene prozore preko noći.

“Možete da nabavite aplikacije koje će vam reći temperaturu unutra i spolja, tako da možete to da shvatite naučnije, ali noću biste mogli da otvorite prozore da uđe malo hladnog vazduha”.

Amin Al-Habibi, profesor inteligentnih inženjerskih sistema u okviru tima za dizajn proizvoda, takođe na Univerzitetu Notingem Trent, predlaže neke izuzetke od pravila o zatvorenim prozorima: “Toplota dolazi u kuću na dva načina: sunčevo zračenje od sunca i topli vazduh. Želimo da ograničimo i jedno i drugo, zatvaranjem prozora i zavesa – ali, ako dođe do tačke u kojoj je temperatura u kući jednaka onoj napolju, onda bi trebalo da otvorite prozore, držeći zavese zatvorene”.

Lokacija prozora takođe ima uticaj. “Ponekad, na prozorima okrenutim prema jugu, zatvaranje prozora i zatvaranje zavese može da stvoriti efekat staklene bašte između njih i to može da postane još jedan izvor toplote”, kaže profesor Al-Habbi.

“U ovom scenariju, otvaranje prozora može da pomogne da se smanji rasipanje toplote sa južne strane”.

On takođe predlaže da se prozori staklenika uvek drže otvoreni tokom toplotnog talasa – “inače stvara efekat staklene bašte”.

Šta je sa drugim opravdanjima za otvaranje prozora, kao što je ideja da bi stavljanje mokrog peškira ili krpe ispred protoka vazduha moglo da pomogne?

Dr Ši je skeptičan. “Možda bi funkcionisalo u principu, ali ja to ne bih radio u ovim ekstremnim vremenskim uslovima”, kaže on.

“Isparavanje vode izvlači nešto toplote iz vazduha, ali stepen hlađenja ne bi bio dovoljan da napravi razliku. Ako je vaša kuća već dostigla nepodnošljive temperature, onda bi to moglo biti poslednje rešenje”. Rezultat? “Bolje vam je da u potpunosti držite topli vazduh napolju”.