Proučavanje Putinovog uma: “Njegovo ponašanje se promenilo u prethodnom periodu”

0
EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI / SPUTNIK

Američki general i majstor špijunaže Džejms Klaper koji je nadzirao rad agencija CIA, FBI i NSA i bio jedan od savetnika bivšeg predsednika Baraka Obame ponudio je svoja opažanja o tome kakvi se koraci preduzimaju da bi se utvrdilo stanje uma Vladimira Putina.

“Putin je bio veoma izolovan, pogotovo u prethodne dve godine za vreme pandemije, uz šta se slaže činjenica da je veoma malom broju ljudi omogućen pristup njegovoj pravoj ličnosti. Ovo znatno otežava mogućnost dobijanja proverenih informacija, jer većina stvari koja se analizira jesu njegovi javni govori”, rekao je Klaper, a prenosi BBC.

On je dodao da će zvaničnici obaveštajnih službi stoga pažljivo posmatrati sadržaj, ali i način izražavanja Putinovih obraćanja na fotografijama i snimcima

“Putin je uradio mnogo stvari koje ne idu uz njegovo tradicionalno smireno, hladno i pragmatično ponašanje koje naliči mašini”, rekao je Klaper.

Na pitanje o tome da li je Putin racionalan, Klaper je odgovorio da misli tako, ali da je ipak došlo do nekih promena u njegovom ponašanju.

“Kada imate posla sa šefom države koji drži prst na dugmetu najvećeg nuklearnog arsenala na svetu, nadate se da on razmišlja trezveno. Mislim da je on veoma racionalan, ali znam da se njegovo ponašanje promenilo u prethodnom periodu”, izjavio je Klaper.

On je nakon toga postavio retoričko pitanje kojim je želeo da objasni kako SAD sada plaćaju greške iz prošlosti, misleći na ankesiju Krima iz 2014. godine i upotrebu hemijskog oružja u Siriji, na koje Sjedinjene države nisu odgovorile.

“Predsednik Bjaden je tada bio potpredsednik i zbog toga se sada svaka njegova izjava posmatra veoma pažljivo”, zaključio je Klaper.