UNICEF je danas isporučio šest kiseoničkih protokomera i pulsni oksimetar Kliničkom Centru Nišu i tri kiseonička protokomera COVID centru u okviru Opšte bolnice u Leskovcu. Kiseonički protokomeri  su donirani kao podrška lečenju COVID bolesnika kojima je potrebna kiseonična terapija dok je pulsni oksimetar namenjen za brže i preciznije merenje koncentracije kiseonika u krvotoku.

„Veoma cenimo odziv privatnog sektora na apel UNICEF-a za borbu protiv COVID-19 i njihov doprinos za nabavku medicinske opreme koja je neophodna u vreme pandemije COVID-19. Ovakva mobilizacija sredstava za UNICEF je od ključnog značaja i za redovne programe za decu kao i u vanrednim situacijama“, istakla je direktorka UNICEF-a u Srbij Ređina De Dominićis.

UNICEF je nabavio protokomere zahvaljujući donaciji zaposlenih u IT kompaniji Nutanix, dok je kompanija Symphony omogućila nabavku pulsnog oksimetra.

Foto: UNICEF Srbija/Shubuckl

„U ime Kliničkog centra Niš i Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju koja je bila najviše uključena u lečenje najtežih pacijenata, zahvaljujem na ovom jako plemenitom gestu i pomoći. Radi se o donaciji šest protokomera kiseonika zajedno sa ovlaživačem vazduha. Velikoj većini, gotovo 70 odsto pacijenata, od 2.200 koji su bili hospitalizovani u Kliničkom centru Niš, bila je potrebna neka vrsta kiseonične terapije ili kiseonične potpore, a ovi aparati upravo služe kao početna terapija u dopremanju kiseonika iz centralnog dovoda. Ova donacija će dodatno ojačati naš kapacitet. Trenutno imamo još 96 pacijenata koji su hospitalizovani u Kliničkom centru Niš, a većina njih je još uvek zavisna od kiseonične terapije,“  izjavio je prof. dr Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš.

U ime Klinike za dečije interne bolesti, načelnik intenzivne nege, dr Dejan Milojević, takođe se zahvalio UNICEF-u.

„Danas smo dobili pulsni oksimetar, aparat koji je u svakodnevnoj upotrebi, standard u lečenju pacijenata. Apart služi da se kontrolišu vitalni parametri na jedan neinvaznivni način. Naša saradnja sa UNICEF-om je kontinuirana, i mi im zahvaljujemo.“

Foto: UNICEF Srbija/Shubuckl

UNICEF je  do sada isporučio 56 od ukupno 61 protokomera nabavljenih za  zdravstvene ustanove u Srbiji. Protokomeri su isporučeni KBC Zemun, KBC Zvezdara, Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica”, KC Vojvodina, KBC Dragiša Mišović, KC Kragujevac, Infektivnoj Klinici i Klinici za pulmologiju KC Srbije, OB Novi Pazar, a danas i KBC u Nišu i COVID centru u Leskovcu. U narednim danima,  KBC Dragiša Mišović u Beogradu će dobiti dodatnih pet protokomera. Prošle nedelje, UNICEF je isporučio i prva četiri od ukupno 50 respiratora nabavljenih zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.