“Protiv znojenja”: Istraživači osmislili tkaninu koja se prilagođava temperaturi tela

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Istraživači sa Univerziteta Merilend u Americi predvođeni Ju Huang i Vang Oujang Minom, osmislili su samoregulišuću tkaninu osetljivu na infracrveno zračenje koja reaguje na temperaturu i vlagu, pišu 24sata.

Tkanina je izrađena od mešavine dva vlakna koja su sintetička i deluju zajedno kako bi omogućila otpuštanje ili zadržavanje toplote, zavisno od toga da li nam je vruće ili hladno u tom trenutku.

Polimerna vlakna su prekrivena tankim slojem ugljenikovih nanocevčica. Kada se naše telo oznoji, slojevi sa ugljenikom se stežu, vlakna se sužavaju i stvaraju se praznine u tkanini. Na taj način ova tkanina omogućava da nam bude prozračnije i hladnije. A, ako nam je hladno, vlakna se šire kako bi zadržala toplinu.

Sada možete imati odeću od jednog sloja koja će vam omogućavati udobnost nezavisno od vašim aktivnostima”, rekao je Vang za “Scientific American”.

Ovaj izum bi mogao, pre svega, pomoći dizajnerima sportske odeće kako bi mogli da dizajniraju odeću za sportiste.

Vang planira da nastavi razvoj ovog adaptivnog tekstila. Nada se da će ove godine testirati odeću od tog materijala i eventualno povećati proizvodnju.