(Beta) – Istitut za istraživanje genocida Kanada (IGK) podneo je Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv novinara Tanjuga Marka Ivasa zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Ivas je u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Željke Komšića u Sarajevu 9. novembra tokom intervjua negirao genocid u Srebrenici, koji je utvrdjen pravosnažnim presudama medjunarodnih i nacionalnih sudova, navedeno je u prijavi, prenela je regionalna N1 televizija.

Na taj način je, kako se dodaje, počinio krivično delo iz člana Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno njegovih odredbi koje se odnose na zabranu negiranja genocida, koje je u julu doneo bivši Visoki predstavnik Valentin Incko.

Kao dokaz iznetih tvrdnji IGK je predao materijalni dokaz iz medija u kome se, kako je navedeno, jasno i nedvosmisleno vidi negiranje genocida u Srebrenici, što je krivično delo.

Član Predsedništva BiH Željko Komšić prekinuo je intervju za Tanjug nakon što je novinar negirao genocid u Srebrenici, navodeći da je to bio „strašni zločin, a potom je kazao da se ne slaže sa presudama Medjunarodnog suda u Hagu, koji je presudio da se u Srebrenici desio genocid.

Komentara

  1. Chuburac
    11. новембар 2021. 10:08

    Bravo! nadam se da ce biti osudjen na visedecenijsku robiju! Kada se mi nismo izborili sa zlocincem mladicem i ostlim g*****a, neka se sada svet sprda.

  2. Александар Поповић
    11. новембар 2021. 12:55

    Chuburac@ Спрдање са било ким, поред осталог и са српским народом, нељудска је особина. Можеш да не волиш, чак и да мрзиш Младића, Караџића(Милошевића такође), али да није било њих и српских бораца, у БиХ би Срби били пасе историјска категорија. Са све Републиком Српском. Наравно, за доказане ратне злочине мора да се одговара. Али, не и да се Срби и њихови борци за опстанак, проказују и проглашавају за злочинце, а муслимански муџахедини и хрватски бојовници у БиХ проглашавају за миротворце.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.