Protesti zbog silovanja devojčice u Prištini, zatražene ostavke sudija i tužilaca

0
Foto: Printskrin/YouTube

(Beta) – Povodom slučaja silovanja jedanaestogodišnje devojčice u Prištini, više stotina ljudi svakodnevno protestuje ispred zgrade Vlade Kosova u tom gradu zahtevajući smenu sudija i tužilaca umešanih u taj slučaj. 

Javnost na Kosovu šokirana je saznanjem da je jedanaestogodišnja devojčica zlostavljana 27. avgusta u Prištini od strane petorice muškaraca, od kojih su trojica maloletni. Kosovska policija je saopštila da su svi uhapšeni, te da im je odredjena mera pritvora u trajanju od 30 dana, piše portal Gračanica onlajn. 

Takodje, policija je saopštila da je ista devojčica i 21. juna već prijavila zlostavljanje od strane šestorice muškaraca, koji, prema rečima ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svečlje, nisu u pritvoru, zbog čega su u Prištini počeli da se održavaju protesti. 

Okupljeni ispred zgrade Vlade traže ostavke sudija i tužilaca koji su bili uključeni u taj slučaj, razrešenje policijskih službenika nadležnih za to, zatim da se legalizuje upotreba i distribucija biber spreja za samoodbranu, da se formira specijalizovana policijska jedinica za seksualno nasilje, sigurnost, pravdu i rehabilitaciju za žrtve seksualnog nasilja, kao i uvodjenje predmeta seksualnog obrazovanja u školama. 

Fjola Mucaj iz Kolektiva za feminističku misao i akciju poručila je da će demonstranti ostati ujedinjeni i revoltirani, sve dok svi ovi zahtevi ne budu usvojeni. 

Protesti su se proširili i u zemlje regiona, pa se i u glavnim gradovima Severne Makedonije i Albanije traže ista prava, kao i u Prištini. 

Prema kosovskom zakonu maksimalna kazna za krivično delo silovanja je 10 godina zatvora. 

Kosovski premijer Aljbin Kurti i ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu naveli su na konferenciji za novinare da je spreman Nacrt zakona o proveri rada sudija i tužilaca, koji će biti poslat na usvajanje Skupštini Kosova. Ministarka pravde rekla je da očekuje ostavku glavnog tužioca, a kosovski premijer da je preko 140 sudija dozvoljavalo da prethodni predmeti silovanja maloletnika ili zastare ili su izricali uslovne ili novčane kazne. 

Povodom tih tvrdnji reagovali su glavni tužilac i Tužilački savet Kosova navodeći da su Kurtijeve izjave neproverene i nepromišljene. 

Do sada su ostavke podneli direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti i bivši direktor Uprave za postupanje sa zatvorenicima i maloletnicima, Alji Gaši.